Tuur_Tuinen_

Leerlingen Tuinbouwschool Melle scoren met ‘Tuur Tuinen’

MELLE – ‘Tuur Tuinen’, een ondernemingsplan voor ecologische tuinaanleg: daarmee hebben 5 leerlingen uit de Tuinbouwschool Melle PLANKGAS, een wedstrijd van UNIZO Onderwijs & Ondernemen in Oost-Vlaanderen gewonnen.  ‘Tuur Tuinen’ richt zich zoals klassieke tuinaannemers zowel op de aanleg van tuinen als op het onderhoud ervan, maar voegt daar nog de ecologische factor aan toe.  

Plankgas is de ondernemingsplanwedstrijd van UNIZO Onderwijs & Ondernemen voor leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs. Het schooljaar ging van start met het bedenken van een ondernemersidee, een ondernemersnaam met bijhorend logo en het opnemen van een videopitch. Vervolgens werkten de leerlingen het ondernemersidee verder uit op basis van het Business Model Canvas. Een externe jury jureerde tijdens de verschillende fasen en de leerlingen konden verder aan de slag met de feedback die ze ontvingen.

Verder gewerkt ondanks COVID-19

Zo kreeg ook het ondernemingsplan van ‘Tuur Tuinen’ vorm. Toen de scholen noodgedwongen moesten sluiten door de COVID-19-crisis was het ondernemingsplan nog niet volledig afgewerkt en schakelde de klas over op vergaderingen en werksessies via het internet. Zo bewezen de leerlingen dat ze ook op afstand vlot konden blijven samenwerken. Het ondernemingsplan werd voor de deadline volledig afgewerkt en ingediend.

Sylvie Canoot, UNIZO-adviseur Onderwijs&Ondernemen: “De leerlingen van het 7de jaar Se-n-se Agro – en groenbeheer overtuigden de jury van Plankgas met hun goed uitgewerkt ondernemingsplan. Ze hebben over alles goed nagedacht en hebben gedurende het hele proces rekening gehouden met onze feedback.”

Proeven van ondernemerschap

Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen: “Het is ongelofelijk belangrijk om de jeugd warm te maken voor het ondernemerschap. Zij zijn onze toekomstige ondernemers, het is cruciaal om hen nu al te laten proeven van het ondernemerschap en hen kennis te laten maken met het belang van een degelijk businessplan. Niet toevallig werd hier door de jury gekozen voor het ondernemingsplan waar ecologie een belangrijke rol in speelt. Het klimaat en alles daarrond zal in de toekomst een steeds prominentere rol krijgen en niet in het minst in de aanleg van tuinen en openbaar groen. Hier innovatief mee omgaan is sowieso een troef voor elke toekomstige ondernemer.”

De inspanningen van de leerlingen worden nu beloond met een award en een cultuurcheque die ze maandag in ontvangst mogen nemen uit handen van directeur UNIZO Oost-Vlaanderen Jos Vermeiren.