GENT – Bij de start van de coronacrisis riep Matthias Browaeys van WinWinner, het platform waarop bedrijven financiering kunnen ophalen via leningen, de overheid op om de winwinlening uit te breiden. Op die manier zou het voor particulieren interessanter worden om te investeren in Vlaamse kmo’s, waarvan velen als gevolg van de coronacrisis worden geconfronteerd met cashproblemen. De Vlaamse overheid kondigde onlangs een aanpassing van de winwinlening aan. “We zijn erg opgetogen over de uitbreiding, maar vinden dit tegelijk een gemiste kans”, aldus Browaeys.
De winwinlening is al 13 jaar lang een fiscaal interessante maatregel waarmee de overheid mensen wil aanmoedigen om te investeren in ondernemerschap. Het aantal winwinleningen is door de jaren heen fors gegroeid; zo werd in 2019 meer dan 60 miljoen euro geleend door Vlaamse particulieren aan kmo’s.
“Er staat meer dan 280 miljard euro op Belgische spaarboekjes waar niets mee gebeurt. Dat geld ligt letterlijk te slapen. Als we dat geld activeren en naar de economie brengen, kunnen we ondernemers de nodige zuurstof geven om deze crisis gezond door te komen en verder te groeien”, vertelt Matthias Browaeys, founder bij WinWinner.
Voorstel uitbreiding winwinlening
Om de particuliere Vlaming zo ver te krijgen zijn spaargeld te investeren, moesten de winwinleningen interessanter gemaakt worden. Browaeys opperde volgende aanpassingen: “We wilden eigenlijk drie zaken verhogen. Het percentage dat een ondernemer kan uitbetalen als rente aan zijn investeerders, de waarborg (het percentage dat de overheid tussenkomt bij falen) en het belastingvoordeel. Deze zaken optrekken zou meer rendement en een lager risico voor de investeerder met zich meebrengen, waardoor meer investeerders bereid zouden zijn in een winwinlening te stappen”, legt Browaeys uit. “Ten slotte ligt de winwinlening vast op een termijn van 8 jaar. Wij stelden voor deze korter te maken.”
Maatregelen goed, maar ontoereikend
De overheid gaf nu, in een akkoord begin mei, gehoor aan deze dringende nood en paste twee van de vier zaken aan. Zo werd de waarborg verhoogd van 30 naar 40% en werd de looptijd versoepeld. Daarnaast werden ook de bedragen die kunnen geïnvesteerd worden, opgetrokken.
Hoewel Browaeys dankbaar is voor de wijzigingen, heeft hij hier toch zijn bedenkingen bij: “Het is heel positief dat eraan gesleuteld is. Zo is de verhoging van de waarborg een zeer goede zaak.” Over de versoepeling van de looptijd heeft Browaeys gemengde gevoelens: “De flexibiliteit van 5 tot 10 jaar looptijd is mooi, maar het plafond verhogen van 8 naar 10 jaar brengt geen zoden aan de dijk. Mensen willen namelijk liever over een kortere termijn investeren.”
“Dan is er nog het optrekken van het maximale investeringsbedrag, dat heeft volgens mij een beperkte impact; investeerders willen hun risico namelijk zoveel mogelijk spreiden. Een investeerder zal dus niet zijn eieren in 1 mand leggen, maar spreiden over verschillende projecten. Het te investeren bedrag verhogen van 50.000 naar 75.000 euro heeft amper nut omdat het gemiddelde bedrag van een winwinlening slechts rond 20.000 euro ligt en steeds verder daalt.”
Meer naar de praktijk kijken
“Mocht de overheid meer naar de praktijk gaan kijken zijn, hadden ze dit geweten”, zegt Browaeys. “Dan hadden ze bijvoorbeeld ook aangevoeld dat ondernemers zeker bereid zijn om hun investeerders meer rente te betalen. Een aanpassing van het percentage dat de ondernemer kan betalen, was in mijn ogen dus een betere maatregel geweest. Het feit dat de overheid het belastingvoordeel niet wil verhogen, kan ik daarentegen wel begrijpen. Dit zou namelijk een directe impact op de begroting met zich meebrengen.”
Dit alles neemt niet weg dat ze bij WinWinner blij zijn met deze positieve aanpassingen. “We gaan graag in gesprek met de overheid om onze praktijkervaringen te delen”, aldus Browaeys. “We zagen, als enige platform in Vlaanderen dat rond winwinleningen werkt, het aantal aanvragen van ondernemers op onze website fors stijgen sinds de coronacrisis. Veel ondernemingen zitten vandaag in liquiditeitskrapte. Ze beschikken wel over geld als buffer, maar daarmee komen ze vaak niet lang meer toe. Deze uitbreiding van de winwinlening komt dus als geroepen, al is er zeker nog ruimte voor verbetering”, besluit Browaeys.