graduaat

Ondernemen met impact: nieuw postgraduaat gidst je naar je eigen bedrijf

GENT – De coronacrisis doet nadenken – zeker bij mensen die nu technisch werkloos zijn, rijst de vraag hoe het verder moet. Ondertussen wordt de roep naar een job met meer impact voor velen steeds luider. Een eigen zaak starten is daarvoor vaak de logische volgende stap. Om ondernemerschap te stimuleren, richt Arteveldehogeschool daarom vanaf oktober 2020 het Postgraduaat Ondernemen met Impact in. “Want ondernemen is de ideale manier om vanuit jouw eigen talent bij te dragen aan de maatschappij”, stelt Freya Roosens, hoofd Levenslang Leren aan Arteveldehogeschool.

Arteveldehogeschool heeft een ruime traditie in ondernemerschap. De opleiding Bedrijfsmanagement is ook de eerste en enige Vlaamse hogeschool die mag pronken met het Bijzonder Kenmerk Ondernemen op haar curriculum. “De tijd was rijp om die kennis en expertise uit te breiden naar buiten onze studentenpopulatie”, zegt Roosens. Het postgraduaat wordt op wekelijkse basis op donderdagnamiddag en –avond georganiseerd. “Een bewuste keuze”, zegt Roosens. “Op die manier willen we niet alleen pas afgestudeerden aantrekken, maar ook werknemers die reeds actief zijn op de arbeidsmarkt en een gedegen, multidisciplinaire opleiding richting ondernemerschap zoeken.”

Niet enkel voor pas afgestudeerden

Ook de lesaanpak is toegespitst op een divers publiek. Catherine Goubau, coördinator van het postgraduaat, bevestigt: “We willen de interactie tussen de deelnemers aanmoedigen en leren van elkaars kennis, ervaring en inzichten. Dus geen muffe, saaie theorielessen, maar wel casegerichte praktijkopdrachten en tonnen inspiratie.” Die inspiratie wordt aangeleverd door het ruime netwerk dat Arteveldehogeschool doorheen de jaren heeft opgebouwd. “We zijn een strategische samenwerking aangegaan met UNIZO, met wie we ook al jaren samenwerken in kader van onze afstudeerrichting KMO-management binnen de opleiding Bedrijfsmanagement.”

Is dit dan een postgraduaat voor startende ondernemers? “Niet noodzakelijk”, stelt Roosens. “We richten ons ook naar werknemers die misschien nu nog niet, maar later een onderneming willen starten, maar ook voor kleine ondernemingen die een nieuw elan zoeken voor hun onderneming of die hun businessidee over een andere boeg willen gooien, is dit postgraduaat nuttig.”

Een job met impact

Dat ondernemerschap in de lift zit, hoeft niet te verbazen. “Ervaren dat je via je job iets kan betekenen voor jezelf, je gemeenschap en de maatschappij speelt inderdaad een grote rol daarin”, bevestigt Freya Roosens. “We zien dat ook bij onze student-ondernemers, zij wachten niet tot ze zijn afgestudeerd zijn om te starten met hun eigen zaak.”

Het uiteindelijke doel? “We willen mensen begeleiden bij hun ondernemersdroom en hen zien slagen, ongeacht of zij pas afstudeerden of al jaren werkervaring hebben. Als we hen kunnen helpen een impact te hebben op hun omgeving, zijn we geslaagd in onze opzet”, stellen Goubau en Roosens. “Want ook wij willen een job met impact”, lachen ze.