thumbnail_Pronovix2019_1 (2)

De nieuwe lichting van Start it @KBC: Pronovix

GENT/LEMBEKE/SLEIDINGE – Onlangs verwelkomde start-up accelerator Start it @KBC maar liefst 65 nieuwe start-ups. Onder hen ook 13 Oost-Vlaamse ondernemingen. Made in stelt hen de komende weken graag aan u voor. Pronovix kan je niet langer een start-up noemen. 15 jaar geleden ging het bedrijf van start in Hongarije. Met inmiddels zo’n 60 medewerkers, wil oprichter en op en top Oost-Vlaming Kristof Van Tomme nu ook een Belgische tak van het bedrijf opstarten, al zorgt Corona helaas voor enige vertraging.

Kristof Van Tomme (39) komt oorspronkelijk uit het Oost-Vlaamse Sleidinge. In zijn laatste jaar aan de universiteit leerde hij zijn Hongaarse vrouw Laura Vass (38) kennen. Kristof volgde zijn geliefde naar Hongarije en startte er samen met Laura 15 jaar geleden Pronovix op. Oorspronkelijk vooral actief in consulting rond het open source systeem Drupal. Na 5 jaar verhuisden ze samen met hun dochtertje terug naar België. Pronovix bleef evenwel bestaan en groeide fors verder. Zo kwam er een Hongaarse en Amerikaanse co-founder bij aan boord.

Developper portals

“De laatste 5 jaar hebben we het roer een beetje omgegooid en zijn we ons gaan specialiseren in developper portals. Dat zijn websites die je gebruikt om documentatie over API’s (application programming interfaces) te publiceren”, vertelt Kristof. “Dat klinkt allemaal zeer technisch en ongetwijfeld Chinees voor iemand die niets van developping kent. Een voorbeeld: Wanneer een bedrijf online auto’s verkoopt en hier meteen een verzekering of afbetaling aan wil koppelen voor de koper, dan moet er een API gecreëerd worden die deze connectie met de bank of verzekeraar mogelijk maakt. Wat wij doen is deze opdracht zo gemakkelijk mogelijk maken voor de developper van dienst.”

Toegankelijker maken

Pronovix telt een 45-tal klanten. Dat zijn voornamelijk heel grote bedrijven gaande van banken en verzekerings-maatschappijen tot technologie-, telecom-, media-, logistieke en energiebedrijven. “Naar de toekomst toe zouden we graag meer technische integratiemogelijkheden aanbieden voor wie niet technisch onderlegd is”, zegt Kristof. “Nu moet je echt een developper zijn om een API te gebruiken. Wij willen het maken van integraties en connecties vergemakkelijken zodat iedereen het kan. We evolueren we met Pronovix ook steeds meer van pure consulting naar een gestandaardiseerd product.”

Forse groei ondanks Corona

Op dit moment bestaat Pronovix uit een team van 60 mensen in Hongarije. Kristof en zijn vrouw wonen in het Oost-Vlaamse Lembeke. “We zijn sterk aan het groeien, zo steeg ondanks de crisis ons medewerkersaantal dit jaar al met 15%. De volgende stap is een vestiging in België uitbouwen en ook hier 5 tot 10 mensen aanwerven. Dat was één van de redenen waarom we meededen aan Start it@KBC. Door Corona is dit alles wat op de lange baan geschoven.”

De zaken gaan gelukkig nog steeds goed voor Pronovix. “Sommige bedrijven bevriezen hun developping activiteiten, maar andere kwamen net door deze crisis naar ons. Zo is er recent een autofabrikant en een hotelgroep met ons in zee gegaan. Ik denk dan ook dat we een stukje van de oplossing zijn aangezien bedrijven nu meer dan ooit zullen moeten inzetten op digitaal.”

Dit jaar willen Kristof en Laura vooral verder uitbreiden in Amerika. “We hebben al een pak Amerikaanse klanten, maar met onze Amerikaanse partner hopen we verder te groeien in deze markt.”

Awardshow en virtuele events

Pronovix organiseert ook voor de derde keer de international Devportal Awards. Hieraan nemen grote bedrijven zoals Visa, Cisco, Deutsche Bank, Daimler, Tom Tom, Shopify,… deel. Vanwege Corona zou het wel eens kunnen dat de uitreiking dit jaar virtueel zal plaatsvinden. Ook voor zijn conferenties, bekend onder de naam API the Docs, schakelde Pronovix over op virtuele events. Zo stonden er conferenties gepland in Portland, Bonn en Toronto. “Dankzij deze online sessies is onze community wel met 20% gegroeid op een maand tijd”, zegt Kristof verbluft. “Wie wil kan de presentaties trouwens herbekijken op onze website.”

Unieke filosofie

Voor Kristof zijn relaties heel belangrijk. “Ik wil op een gezonde manier zakendoen en op lange termijn samenwerken, zowel met klanten als medewerkers. Ik wil dus geen jacht”, lacht hij. “Ik heb geen ambitie om veel geld te verdienen en daarna de boel te verkopen, maar wil iets bouwen waar we allemaal goed van worden. Iets waardevols op de wereld zetten. Mijn grootste nachtmerrie in deze crisis is dan ook dat ik mensen zou moeten ontslaan”, besluit hij.