763 (1)

Online Gentrepreneur Awards: Bal-Pen is Machtige Maker 2020

GENT – Deze week worden de felbegeerde Gentrepreneur Awards voor jong ondernemend talen in Gent voor de 10de keer uitgereikt. Noodgedwongen vanwege de coronamaatregelen in een andere vorm, maar daarom niet minder inspirerend. Op maandag ontdekten we tijdens de live-uitreiking op Youtube dat Dripl met de prijs van Duurzame Duizendpoot ging lopen. Vandaag toont de Machtige Maker 2020 dat hij zijn hart op de goede plaats heeft. Brent De Meulenaere ontwierp met zijn neefje in gedachten de Bal-Pen. Een ergonomisch hulpstuk dat helpt bij schrijven en tekenen.

De award voor machtige Maker gaat naar de een jongere die innovatieve, originele output maakt. De vorige genomineerden maakten een prototype van een e-longboard, een theatergezelschap, een kledinglijn, een bamboefiets, een modulair meubelsysteem,…het kan allemaal.

Dit jaar werd Brent De Meulenaere van Bal-Pen verkozen tot Machtige Maker 2020. De Bal-Pen is een ergonomisch hulpmiddel dat helpt bij het schrijven en tekenen. “Mijn neefje heeft een schrijfprobleem. De enige oplossing voor hem was een tennisbal met een stylo doorheen, maar dat durfde hij niet te gebruiken in de klas”, vertelt Brent De Meulenare. “Ik besloot de uitdaging aan te gaan en hem te helpen. Schrijfproblemen komen wereldwijd veel voor en hieraan wordt niet altijd evenveel aandacht aan gegeven. Ik wilde een hulpmiddel maken bij het schrijven waarbij er naast de functionaliteit ook rekening wordt gehouden met de esthetiek. Ik heb mij kandidaat gesteld om de problematiek van volwassenen en kinderen met een slechte fijne handmotoriek in het daglicht te zetten.”

De jury was meteen overtuigd: “Soms zit de beste oplossing juist in eenvoud. Brent heeft dit uitstekend kunnen herkennen.”

“We werken met een standaardmodel voor volwassenen met dyspraxie of veelvoorkomende handkrampen”, geeft Brent nog mee. “Later willen we ook pennen op kindermaat ontwikkelen. Een ergotherapeut vertelde me dat tussen de 60 en de 70 procent van de kinderen op een verkeerde manier leert schrijven. Het zou beter zijn dat ze kunnen starten met een balpen die hun vingers niet forceert. Dan kunnen ze telkens versmallen tot ze vlot een gewone balpen kunnen hanteren.”

Zij werden het net niet

De genomineerden andere genomineerden dit jaar waren Thibaut Muylle en Emiel Vandenbussche van Wooden Memory. Zij ontwikkelden een tool waarmee klanten online een eigen foto zo kunnen ontwerpen dat er een eindproduct in houtstukken wordt bekomen om op de muur te bevestigen. Ook Charlotte Matthys van NONA Drinks greep net naast de prijs. Zij biedt met NONA June, een alcoholvrije alternatief voor gin, de oplossing voor iedereen die een smaakvolle alcoholvrije drank zoekt.

Lees ook

  • CommV
    02/10/2024
    2-design
    Bilzen
  • CommV
    02/10/2024
    Maison Maeseyck
    Maaseik
  • VZW
    02/10/2024
    Sergeant
    Sint-gillis (bij-brussel)