thumbnail_Schermafbeelding 2020-04-29 om 13.18.18 2

De nieuwe lichting van Start it @KBC: Freefloat helpt je producten in te zetten in de deeleconomie

GENT – Onlangs verwelkomde start-up accelerator Start it @KBC maar liefst 65 nieuwe start-ups. Onder hen ook 13 Oost-Vlaamse ondernemingen. Made in stelt hen de komende weken graag aan u voor. Freefloat helpt bedrijven op weg naar een nieuw verdienmodel waarin producten diensten worden die van buur tot buur doorgegeven worden. “Het is voor de klant efficiënter, makkelijker en duurzamer dan hetzelfde product te kopen. Uiteindelijk willen ze de oplossing en niet het product.”

Het verhaal van Freefloat start bij de oprichting van Peerby Belgium in 2014 door Lieven D’hont (38), Kristof Morlion en Ludo Dhelft. Het trio haalde het van oorsprong Nederlandse concept rond het gedeeld gebruik van producten die we maar af en toe nodig hebben naar België. Lieven legt uit: “Peerby wil het probleem van overconsumptie en inefficiënt materiaalgebruik oplossen door producten als een hakselaar, betonmolen, kinderspeelgoed, dakkoffer of fietsrek voor de auto te delen onder buren. Het zijn allemaal producten die mensen kopen, maar het grootste deel van de tijd stil liggen ergens in een hoekje van de garage, op zolder of in de kelder.”

Nieuw verdienmodel

In 2018 initieert Lieven D’hont het Peerby Pro project met steun van Vlaanderen Circulair en partners Ugent, VOKA en Switchers. Het project onderzocht hoe producten van producenten op een vergelijkbare manier als dienst beschikbaar gesteld kunnen worden. “We gingen op zoek naar producenten die dit nieuwe verdienmodel, waarin producten niet verkocht, maar verhuurd worden, wilden testen”, vertelt Lieven.

“De bedoeling was om een product te lanceren in een bepaalde buurt en het vervolgens van buur naar buur te laten gaan. Een beetje zoals de deelsteps, maar dan beter want de producten liggen niet gewoon ergens op straat. Buren zorgen ervoor alsof het hun eigen product was. Ze betalen enkel voor de dag waarop ze het gebruiken en stockeren het vervolgens tot een volgende gebruiker het komt ophalen.”

Freefloat

Uit dit project ontstond dit jaar Freefloat, opgericht door Lieven samen met Loic Lambers (39), Marie De Laet (30) en Kaat Pauwels (42). “We begeleiden bedrijven om hun producten freefloating te maken op het Peerby platform. We onderzoeken de market fit en helpen onder andere bij prijsstelling, kostenraming, logistiek, uitrol van de deeldienst, opschalen…”, legt Lieven uit.

Typische producten die voor freefloating in aanmerking komen zijn zaken die je nodig hebt om een klus uit te voeren, een uitstapje of reis te maken of wanneer je veel volk wil ontvangen. Voorbeelden zijn een hakselaar, hogedrukreiniger, aanhangwagen, reparatieset voor kleine elektronica, instax camera, bbq, tafels en stoelen, partytent en ga zo maar door.

Start in Gent

Freefloat gaat nu actief op zoek naar producenten die volgens het freefloating-concept hun producten willen aanbieden. “We zijn reeds gestart in de regio Gent. Corona heeft alles natuurlijk een beetje vertraagd, maar we merken toch dat mensen interesse hebben in de producten en dat steeds meer bedrijven erin meestappen.”

De volgende stap is de producten opschalen van bijvoorbeeld 1 hakselaar naar 10 en vervolgens ook uit te breiden naar andere steden. “We willen ook pakketten samenstellen met bijvoorbeeld al het nodige gereedschap voor een bepaalde klus. Dit kan dan als een pakket verder gaan naar de volgende gebruiker.”

           

Producenten meenemen in het verhaal

“We moeten de instroom van lagekwaliteitsproducten stoppen. Zo lang mensen zaken blijven kopen, lossen we het probleem van overconsumptie niet op. We kunnen een grotere impact creëren door de producenten mee te nemen in het verhaal. Op termijn hopen we dat dit circulaire deelmodel meer gebruikt zal worden dan het lineaire koopmodel.”

Freefloat denkt dat deze uitzonderlijke tijden producenten de tijd geeft om even stil te staan bij het huidige model en hoe afhankelijk we bijvoorbeeld zijn van de toelevering van grondstoffen. “Als producenten eigenaar blijven van hun producten en een deel van hun personeel inzetten om de deeldiensten zoals reparaties en onderhoud uit te voeren, zullen ze weerbaarder zijn in de toekomst.”