49a2f706-01ee-11e8-bc34-55bcda22718c_web

Bekende Gentse pizzabakker ‘Pino’ is niet meer

GENT – De Gentse restaurantwereld moest gisteren afscheid nemen van een icoon. Giuseppe Guglielmi, ook wel Pino genoemd, overleed op 58-jarige leeftijd, nadat hij al enige tijd ziek was. Twee jaar geleden werd hij nog verkozen tot beste pizzabakker van Oost-Vlaanderen.

Vijftien jaar geleden opende Pino Guglielmi zijn restaurant Da Pino–Fratelli d’Italia in de Kouterdreef, op de hoek met de Kalandeberg. Daarvoor werkte hij in Firenze, vlak bij het Sint-Pietersplein, en in Italia Grill op het Sint-Annaplein. Maar hij droomde al langer van een eigen zaak en maakte in 2003 samen met zijn vrouw Marine en dochter Valentina deze droom waar. In zijn restaurant bracht hij de echte Italiaanse keuken, met veel producten die rechtstreeks uit zijn geboortestreek Puglia komen. Ravioli, cannelloni … die maakte hij allemaal zelf.

Met je handen en je hart

In januari 2018 kreeg Pino de titel van beste pizzabakker van Oost-Vlaanderen. “Mijn geheim? Ik gebruik zéér weinig gist”, zei hij toen aan de krant Het Nieuwsblad. “Dat maakt pizza beter verteerbaar. En een deegrol is verboden in mijn keuken. Pizza maak je met je handen en met je hart. Niets anders”,

De prijs was een opsteker na enkele moeilijke jaren. De enorme verbouwingen aan het KBC-gebouw en de aanleg van de Kouterdreef maakten dat de zaak van Pino vijf jaar lang in het stof zat. “Elke dag was een strijd”, aldus wijlen Giuseppe Guglielmi twee jaar geleden. “Honderden keren heb ik naar de projectontwikkelaar gebeld omdat ons restaurant gewoon niet bereikbaar was. Wij hebben goede jaren gekend en hadden wat reserve opgebouwd, maar een jonge ondernemer was hier al lang failliet geweest. Ik heb soms gedacht om de handdoek te gooien. Maar ik was te fier. En we zijn gered door onze vaste klanten, zij bleven komen.”

Verkeersongeval

Pino was een geliefd persoon bij restauranthouders in de streek. Dochter Valentina vertelt: “Na de service ging papa altijd een ritje maken met zijn Vespa, om stoom af te blazen. Dan bezocht hij de andere Italiaanse restaurants. In 2016 werd hij zo omvergereden en voor dood achtergelaten.” Pino lag toen een maand in het ziekenhuis en werd geopereerd aan zijn onderbeen. “Zelfs na het ongeval werkte papa verder. Stoppen stond niet in papa’s woordenboek, hij zou zot geworden zijn.”

Pino is slechts 58 jaar oud geworden. “Rust zacht en zonder pijn, Pino”, postten zijn collega’s van Restaurant Firenze. “We hebben samen veel meegemaakt, gelachen en hard gewerkt. We gaan je nooit vergeten en zijn je altijd dankbaar.”