Alexander-Carpentier

QR-codes bestrijden verspreiding coronavirus

GENT – Niet met een app of coronaspeurders, maar met behulp van QR-codes willen start-up Esoptra en keuringsbedrijf Vinçotte het coronavirus onder controle houden wanneer we terug naar kantoor mogen. Het QR-codesysteem, dat SAVISTAS gedoopt werd, kan met een simpele scan via de telefoon door elke Belgische werknemer direct gebruikt worden. 

De invoering van corona-apps zoals in andere landen lijkt een uitdaging tegen de heropstart van de Belgische arbeidsmarkt. Bovendien maken ze vaak gebruik van heridentificeerbare data wat privacyvragen oproept. Sociale innovaties zoals QR-codes, die werknemers vrijwillig scannen, kunnen volgens experts wél een privacyvriendelijk antwoord bieden om de gezondheid van het personeel veilig te stellen en nieuwe lockdowns te vermijden. Daarom zet Vinçotte zijn schouders mee onder het QR-codesysteem SAVITAS, kort voor Scoped Anonymous Viral Infection Tracing At Scale, dat Esoptra heeft ontwikkeld.

“SAVITAS is geen app, onze QR-codes kunnen op geen enkele manier gelinkt worden aan privacygevoelige gegevens en bedrijven kunnen op geen enkele manier data traceren of gebruiken. We maken geen gebruik van GPS-signalen, Bluetooth of andere data. We kunnen wel eenvoudig achteraf de gebruikers van de verschillende toestellen die dezelfde QR-code rond hetzelfde moment hebben gescand, informeren wanneer er een risico zou zijn”, zegt Alexander Carpentier, CEO van start-up Esoptra.

Zo werkt het

Michel Vandegard, Executive Vice President van Vinçotte, legt uit hoe het in zijn werk gaat: “Wanneer een werknemer Covid-19 positief blijkt, geeft die persoon na medische autorisatie aan SAVITAS door dat hij ziek is. Collega’s die eenzelfde QR-code rond hetzelfde moment gescand hebben, worden dan geïnformeerd dat ze mogelijk ook besmet zijn, zichzelf best isoleren en een dokter raadplegen om verdere verspreiding te voorkomen. Die melding krijgen ze wanneer ze de volgende keer vrijwillig één van onze QR-codes scannen of naar de website gaan.”

Vrijwillig en preventief karakter

De externe diensten voor preventie en bescherming op het werk Mensura en Attentia en het kenniscentrum voor maatschappelijke veiligheid Vias stappen mee in het sociale project omwille van het vrijwillige en preventieve karakter. De Universiteit Antwerpen levert bovendien academische ondersteuning aan het initiatief. Een sterke multidisciplinaire adviesraad, met onder andere professor epidemiologie Dr. Pierre Van Damme, zal de wetenschappelijke, maatschappelijke en juridische krijtlijnen van het project uitzetten.

Zowel Esoptra als Vinçotte hebben een vestiging in Gent.

Lees ook

  • BV
    21/11/2024
    Hasselt One
    Hasselt
  • BV
    21/11/2024
    Vishandel Steijvers
    Maaseik
  • BV
    21/11/2024
    Infinity Executors
    Sint-gillis-waas