thumbnail_IMG_4044

Novolab en UFC flexibles vinden efficiënt filtermateriaal voor mondmaskers

GERAARDSBERGEN/LIERDE – Novolab NV, verdeler van labomateriaal uit Geraardsbergen startte in samenwerking met UFC flexibles uit Lierde de verkoop van vervangbare filtertjes om in zelfgemaakte mondmaskers te gaan gebruiken. “Wij zijn op zoek gegaan naar geschikt materiaal dat voldoende ademend vermogen heeft en toch ook filtercapaciteit biedt.”

Novolab is een familiebedrijf dat sinds 1984 op de markt is in België en bij uitbreiding heel Europa via de webshop. Het Geraardsbergse bedrijf verdeelt labomateriaal in de brede zin van het woord, gaande van verbruiksmateriaal tot toestellen. Dit voor verschillende sectoren zoals de voedingsindustrie, ziekenhuizen en biotechbedirjven. Bram Gernaey nam het bedrijf in 2013 over. Hij vertelt: “Het zijn heel speciale tijden. Als verdeler van beschermingsmateriaal, materialen voor staalname en producten die gebruikt worden bij COVID-19 testen, hebben we het ontzettend druk.”

Efficiënt en ademend filtermateriaal

Het bedrijf wilde, net als veel anderen, een oplossing vinden voor het tekort aan mondmaskers. “De zelfgemaakte maskers zijn een goede manier om de besmetting tegen te gaan. Daarom deden we ook een oproep bij onze klanten om zelf maskers te maken. Mensen sprongen massaal op dit project. Het probleem is dat meestal aangeraden wordt om koffiefilters, stofzuigerzakken of maandverband te gebruiken als filter. Vanuit onze expertise in beschermingsmaterialen gingen we op zoek naar een beter geschikt materiaal dat makkelijker is om door te ademen en toch voldoende filtercapaciteit biedt.”

Samen met UFC flexibles uit Lierde, actief in het versnijden van verpakkingsmateriaal, vonden ze een geschikt filtermateriaal dat reeds werd goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid. “Het materiaal is dun en kan gewassen worden zodat je het masker enkele keren kan hergebruiken. Het werd uitgebreid getest en biedt naast een uitstekende filterefficiëntie ook een beter ademvermogen dan bijvoorbeeld de koffiefilter.”

Mentaliteitswijziging

Bram geeft aan dat bescherming niet gegarandeerd is met deze filter, maar dat het de efficiëntie van zelfgemaakte maskers wel kan verhogen. “Er is een mentaliteitswijziging nodig waarbij iedereen zo’n masker draagt vanuit de optiek om anderen niet te gaan besmetten door geen speekseldeeltjes te verspreiden. Anders dan FFP2 of FFP3 maskers die de drager gaan beschermen, maken dergelijke zelfgemaakte chirurgische maskers enkel de kans op kruisbesmetting kleiner. Vooral in openbare plaatsen en winkels zijn deze heel belangrijk.”

B2B

Het filtermateriaal is aan een democratische prijs te koop via de webshop van Novolab. Het bedrijf richt zich vooral naar andere bedrijven die bijvoorbeeld willen heropstarten. “Er is een grote vraag naar. We blijven leveren tot zolang de toevoer van het materiaal kan volgen. Bij de bestelling van grote hoeveelheden kunnen de levertijden oplopen”, waarschuwt Bram. Novolab werkt ook nauw samen met de UGent en schenkt een deel van de opbrengst van deze filters aan het onderzoek omtrent COVID-19.

Lees ook

  • CommV
    02/10/2024
    2-design
    Bilzen
  • CommV
    02/10/2024
    Maison Maeseyck
    Maaseik
  • VZW
    02/10/2024
    Sergeant
    Sint-gillis (bij-brussel)