jos 22

Directeur Unizo Oost-Vlaanderen, Jos Vermeiren, maakt voorlopige balans van coronacrisis

GENT – Made in wil in deze moeilijke tijd ondernemers zo goed mogelijk informeren over de stand van zaken in onze provincie. We vroegen daarom Jos Vermeiren, directeur van Unizo Oost-Vlaanderen, over zijn kijk op de coronacrisis. We legden hem vragen voor zoals: wat zijn de grote bezorgdheden van ondernemers? Wat kan je doen als ondernemer? Welke inspirerende voorbeelden zag je? Wat is jouw mening over de nabije toekomst en welke rol zal Unizo hierin spelen? Zijn antwoorden lees je in onderstaand interview.

Wat zijn de top 3 vragen of bezorgdheden van bedrijven die contact met jullie opnemen?

De afgelopen weken sinds het uitbreken van de Coronacrisis kreeg UNIZO via haar Ondernemerslijn of via gratis nummer: 080020750 maar liefst meer dan 40.000 vragen binnen van getroffen ondernemers. Deze hulplijn is 24/7 bemand door onze experts en juristen die ondernemers bijstaan met raad en daad.

De meest voorkomende vragen zijn te verdelen in een drietal categorieën (de antwoorden zijn terug te vinden op www.unizo.be/corona):

1. De eerste week kwamen er vooral praktische vragen binnen over ‘zakendoen in tijden van corona’, wat is overmacht, onder welke voorwaarden kan personeel aan de slag blijven (social distancing, mag ik werken achter gesloten deuren, wie mag open blijven en onder welke voorwaarden…), wat zijn de voorwaarden om onlineverkoop/webshops te organiseren, enzovoort.

2.  Vervolgens kwamen er ook veel vragen over de steunmaatregelen waar men als bedrijf een beroep op kan doen. Hier hebben we het dan over een hinderpremie, compensatiepremie, uitstel van belastingen (BTW, vennootschappen,…), overbruggingsrecht, crisiswaarborg en betalingsuitstel van leningen,….

3. Ten slotte krijgen we heel veel personeelsvragen zoals onder welke voorwaarden kan ik tijdelijke werkeloosheid inroepen, wat met studentenarbeid of flexijobbers, attesten, preventie en veiligheid op de werkvloer,…

Geef enkele inspirerende voorbeelden van ondernemers uit de regio die de strijd aangaan zijn tegen Corona?

Ik heb heel veel veerkracht gezien bij de ondernemers. Waar de coronacrisis hen in het begin leek te overvallen, zijn ze al heel snel in een actieve modus gegaan. Velen hebben hun business aangepast (horeca is bijvoorbeeld heel snel overgeschakeld naar take-away-maaltijden), retailers hebben heel snel de voordelen van het digitale ontdekt (via webshops, home delivery, inzetten op sociale mediakanalen,…).

Daarnaast toonden enorm veel bedrijven uit onze regio hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, door een helpende hand te reiken in het aanleveren van persoonlijke beschermingsmaterialen, mondmaskers, beademingsapparatuur,… en hebben zo hun steentje bijgedragen aan de volksgezondheid.

Een kleine greep uit een massa initiatieven in verschillende sectoren:

– Creaplan uit Nazareth stelde flexibele wanden ter beschikking aan hospitalen en woon-en zorgcentra om triage-afdelingen te maken.

– Carrosseriebedrijven en doe-het-zelfzaken (vb. De Kinder Hardware uit Buggenhout) stelden professionele mondmaskers en plexiwanden ter beschikking aan zorgbedrijven en apothekers.

– Enkele jeneverstokerijen uit onze provincie (Rubbens uit Wichelen, De Moor uit Aalst, Filliers uit Deinze,…) maar ook voedingsgigant Tereos uit Aalst stelden alcohol uit de voedingsindustrie ter beschikking om handgels te maken.

– Heel wat scale-ups, zoals Teamleader en Bothrs, actief in de technologiebranche ontwikkelden apps, chatbots of organiseerden platformen om productiviteit van medewerkers te optimaliseren die aan homeworking deden.

Hoe kunnen bedrijven elkaar gedurende deze periode helpen?

Bedrijven kunnen mekaar zeer zeker helpen en versterken. Net op zo een crisismomenten is het belangrijk dat een community haar sterkte kan tonen. De digitale tools laten dit vandaag ook toe. Zo organiseerden onze lokale UNIZO – afdelingen te Deinze en Aalter online skypemeetings met ondernemers uit hun omgeving om kennis en ervaringen met mekaar te delen. Anderzijds zien we heel wat initiatieven ontstaan van platformen waar ondernemers kennis delen (buy local in Gent) of samen initiatieven opbouwen in samenwerking met de stad of gemeenten (www.kooplokaal.gent, www.unizostekene.be en www.dendermonde.be/winkelhier) om de lokale economie te versterken.

Wat is jouw mening over de toekomst en welke rol zullen jullie hierin spelen?

Vandaag zitten we uiteraard in een oorlogssituatie en dienen we ons daar ook naar te gedragen. Dit wil zeggen in de eerste plaats bedrijven helpen te overleven. We zetten daar onze relaties inzake belangenbehartiging volledig in. Alle overheden, van de Dorpsstraat tot de Wetstraat kunnen immers een zeer belangrijke rol in spelen door een aantal levenslijnen uit te bouwen zoals de steunmaatregelen. Maar ook inzake het ondersteunen van de relance eens de hevigheid van de coronastorm afneemt.

Ons economisch apparaat heeft over alle sectoren heen enorme klappen gekregen. We steven ongetwijfeld af op een diepe recessie. Maar we mogen niet doemdenken. We gaan kracht halen uit de hoop en de samenwerking. We zullen ondernemers en bedrijven coachen en begeleiden waar nodig en lokale economie meer dan ooit promoten.

Ondernemers zijn zeer creatief en veerkrachtig en samen met hen zullen we zorgen voor het trage, maar zekere herstel. Of zoals Winston Churchill het verwoordde na WOII: “The future will be whatever we make it, together!”

Ondernemers met vragen naar aanleiding van de coronacrisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Coronalijn, op het nummer 0800 20 750, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.

Lees ook

  • VZW
    12/12/2024
    Vzw Gypsilon
    Lievegem
  • VZW
    12/12/2024
    Association Culturo-sportive Et Religieuse Makedonium
    Elsene
  • CommV
    12/12/2024
    Houteborg
    Gent