De Publica Awards maakten deze week de verschillende genomineerden bekend. Heel wat Oost-Vlaamse projecten maken kans in de diverse categorieën. Met de uitreiking van deze awards worden lovenswaardige overheidsprojecten in de schijnwerpers geplaatst.
De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 17 september 2020 in het Plaza Hotel te Brussel. Naast de juryprijs maken de projecten ook kans op een publieksprijs. Stemmen op de genomineerde projecten kan tot en met 1 juni. Dit zijn de Oost-Vlaamse kanshebbers.
Categorie: Corporate Responsibility
Multi-units voor DBSE (Gent)
Foodsavers Gent is een onderdeel van Dienstenbedrijf Sociale Economie en staat in voor het ophalen, controleren, registreren en verdelen van voedseloverschotten uit de retail. Het zet bovendien mensen in armoede aan het werk om hen te activeren naar de normale economie. Foodsavers Gent is momenteel gehuisvest in een hangar die in de nabije toekomst zal worden vernieuwd. Om die reden werd beslist om met de andere werkvloeren van DBSE een duurzame, mobiele, multifunctionele bureauruimte te ontwerpen, plannen en bouwen als een prachtig totaal leerproject voor de doelgroepmedewerkers.
Busje stopt zo (Aalter)
SPIE Belgium heeft een display ontwikkeld voor blinde of slechtziende reizigers van het openbaar vervoer die hen aan de hand van een geluidsignaal naar de juiste halte leidt en eens aangekomen de teksten op het infobord auditief weergeeft.
Fietstelmeter (Herzele)
Het fietstelmeterproject heeft als doel om de Herzeelse jeugd te motiveren om zich met de fiets te verplaatsen. De fietsen van de leerlingen van de twee Herzeelse middelbare scholen worden uitgerust met een chip. Via een draadloos registratiesysteem in de fietsenstallingen van de school worden ze geregistreerd wanneer ze aankomen en vertrekken op school. Op die manier worden de fietskilometers geregistreerd. Elke jongere kan via de website of de app bijhouden hoeveel kilometers er op de teller staan. De fietsende jongeren worden beloond in de vorm van waardebonnen die ze kunnen uitgeven bij de plaatselijke handelaars.
SPITS – Je weg naar het werk (Gent)
Spits is een initiatief van de Stad Gent, uitgevoerd door een consortium onder leiding van het Gentse mobiliteitsadviesbureau Traject. Het doel is ervoor zorgen dat de werkgevers in de Zuidelijke rand van Gent vlot bereikbaar blijven en dat werknemers in de zone op een efficiënte en duurzame manier op hun werk geraken.
Gemeentelijk Kunstencentrum Aalter
In het gemeentelijk kunstencentrum van Aalter vloeien de academie voor muziek-woord-dans, de academie voor beeldende kunst, de bibliotheek, het toeristisch en cultureel centrum naadloos in elkaar; ze vormen samen een organisch geheel en zijn niet langer fysiek gescheiden entiteiten. In een nieuw casco aangekocht gebouw zullen ze mooi samengebracht worden.
Categorie: Urban Development, Infrastructure & Mobility
Museum of Things for People (Design Museum Gent)
Museum of Things for People kijkt hoe IoT-technologie kan bijdragen tot een verbetering van de aangeboden diensten en een verrijking van de bezoekers-ervaring binnen musea. Met indoor positionerings-technologie aan de hand van ultra-wide band worden bezoekers tot op 10 cm nauwkeurig gevolgd. Algoritmes genereren interesseprofielen die gebruikt worden om bezoekers inzicht te geven in eigen interesses en welke andere design gerelateerde plekken in de stad voor hen relevant zijn.
Denk Eens H
Het participatieplatform Denk eens H is een initiatief van lokaal bestuur Herzele dat wordt ingezet voor om de Herzeelse inwoners te laten participeren en inspraak in het beleid te bevorderen. Op de homepagina van de participatieplatform zien de inwoners welke projecten actief zijn of in welke fase een project zich bevindt.
Digitalisering in de zorgsector
De implementatie bij AZ Maria Middelares van haar gecombineerde FM-software en Smart Building aanbod om het ruimtegebruik en de schoonmaakdiensten in het ziekenhuis te stroomlijnen en te innoveren.
Categorie: Heritage & Architecture
Heraanleg Markt Oudenaarde
De stad Oudenaarde wil van haar stadscentrum en aangename ontmoetingsruimte maken. De centraal gelegen Markt vervulde eeuwenlang een pleinfunctie, maar deze was de laatste jaren wat op de achtergrond geraakt, en de Markt was nog slechts één groot verkeerskundig knooppunt rondom een parking. Het heraanleg van de Markt werd een evenwichtsoefening tussen het creëren van een aangename verblijfsruimte en het voorzien van voldoende groen op het plein, en het toelaten van (beperkt) parkeren op de Markt.
Balenmagazijn Gent
De herontwikkeling van de UCO-site, een voormalige grootschalige textielfabriek, biedt ruimte voor sociale economie in de stad en start met de herbestemming van een magazijn dat voorheen gebruikt werd voor de opslag van balen katoen.
Door het nieuwe programma te stapelen over vier bouwlagen wordt slechts de halve oppervlakte van de loods in beslag genomen. Het herbestemde gebouw bestaat daarmee uit twee helften die zowel samen als apart van elkaar gebruikt kunnen worden.