6dd1dd5e-6a7e-11ea-a0d9-66e792ec0658_web_scale_0.3125_0.3125__

Drie Oost-Vlaamse ondernemers en voorzitter Zulte-Waregem halen 20 miljoen mondmaskers naar België

ZULTE/DEINZE – Tom De Witte, zaakvoerder van een Delhaize-supermarkt en Nicolas Cuypers, CEO van Life bvba, een bescheiden bedrijf in hartdefibrilatoren. Dat zijn de mannen achter de levensbelangrijke levering van 5 miljoen mondmaskers deze morgen op de luchthaven van Bierset. “Tegen donderdag kunnen we nog eens 15 miljoen maskers naar hier halen.”

Deinzenaar Tom De Witte vertelt: “Ik was vroeger verkoper in The Phone House in Gent. Mijn collega daar was Ly, een Gentse Chinees.” De twee gingen elk hun eigen weg. “Mijn vader heeft enkele supermarkten. Ik werd uiteindelijk zaakvoerder van AD Delhaize in Waregem. Ly begon in de import en export tussen China en de Westerse wereld. Maar we bleven vrienden.” Een andere vriend van De Witte is Nicolas Cuypers uit Zulte. “Nicolas verkoopt met zijn bedrijf hartdefibrilatoren. Hij is een goeie klant in onze winkel.”

Aanbesteding

Eind vorige week, toen de FOD Volksgezondheid de aanbesteding uitschreef voor mondmaskers, bracht Tom De Witte zijn contacten samen. “Ik wist dat Ly ontzettend veel contacten had bij Chinese bedrijven. Ook in de medische wereld waar hij veel mee samenwerkt. En Nicolas heeft dan weer veel relaties bij ons, bij de FOD Volksgezondheid bijvoorbeeld.”

BVBA Life van Cuypers ging voor de aanbesteding en strandde op de derde plaats. “Het bedrijf op de eerste plaats kon uiteindelijk niet leveren. Van het Turkse bedrijf op de tweede plaats kent iedereen het verhaal ondertussen.” Dus werd er zaterdagmorgen toch opnieuw bij Cuypers aangeklopt. “Sindsdien heb ik denk ik niet meer geslapen.”

Voorzitter Zulte Waregem

“Via ons contact in China probeerden we zoveel mogelijk mondmaskers bij elkaar te krijgen. Niet makkelijk: want van de overheid mogen bedrijven daar maar een klein percentage van hun productie exporteren. Maar uiteindelijk heeft Ly er voldoende gevonden.” Ander probleem: vliegtuigen. “Door corona zijn de maatschappijen overbevraagd. Zelfs passagiersvliegtuigen worden nu ingeschakeld als cargo. De prijzen voor vliegtuigen schieten ook de lucht in.” Zo verscheen ook Tony Beeuwsaert, de voorzitter van voetbalploeg Zulte-Waregem waar zowel De Witte als Cuypers trouwe fan van zijn, op het toneel. “Hij is aandeelhouder bij luchtvaartmaatschappij ASL. Zij hebben de mondmaskers naar hier gevlogen. En ze zullen dat zaterdag en volgende week ook met de volgende ladingen doen.”

Geen winst

De eerste lading landde vannacht in Bierset. “Vijf miljoen stuks. Dat zijn ongeveer drie opleggers, goed voor 18 ton mondmaskers”, zegt Cuypers. “Van daaruit zijn ze naar de legerkazerne in Peuti gebracht om verdeeld te worden over de provincies. Normaal zullen de ziekenhuizen en rusthuizen vandaag al bediend worden.”

Tegen volgende donderdag kunnen Cuypers en De Witte 20 miljoen mondmaskers naar hier halen. Of ze nu langs de kassa passeren? “Helemaal niet. We zullen blij zijn als we er onze broek niet aan scheuren. Maar geld is in deze tijden even ondergeschikt.” Cuypers staat er op te vertellen dat de deal zonder de steun van de FOD Volksgezondheid, de ambassades en Buitenlandse Zaken niet mogelijk was geweest.

BRON: Het Nieuwsblad – Jan Claeys