Mischa-Geert-in-Franz-Gustav-Gent-door-Hannes-Couvreur+(1)

Gentse journalisten richten nieuw online nieuwsplatform op 

GENT – Mischa Verheijden, een Amsterdammer die in ons land terechtkwam door de liefde te volgen en ondertussen de Belgische nationaliteit heeft en auteur is van het boek “Disrupt jezelf”, en Geert Degrande, die al veertig jaar actief is als zelfstandig journalist en ghostwriter, besloten de krachten te bundelen. Ze richten re-story.be op, een online nieuwsplatform dat verhalen wil brengen van denkers en doeners, die volop werken aan de betekeniseconomie en het bewustzijnskapitalisme.

“Er zijn de jongste jaren tal van boeken verschenen van gereputeerde academici”, zegt Geert Degrande, “die vaststellen dat de manier waarop we de economie de jongste decennia hebben ingericht onszelf en de planeet ernstige schade toebrengt. Elke dag zien we daar signalen van. Het coronavirus, de bosbranden in Australië, de teloorgang van de biodiversiteit en het smelten van de gletsjers in de poolgebieden. Tegelijk zien we ook dat steeds meer mensen het moeilijk hebben. Financieel en mentaal. De toenemende kloof tussen arm en rijk zorgt voor veel kwaadheid én enorm veel mensen hebben te kampen met psychische problemen. Meer dan 400.000 mensen in ons land zitten langer dan een jaar thuis, de meesten onder hen als gevolg van een burn-out. Mensen voelen dat het anders moet. Maar de denkers en de doeners kennen elkaar niet. Via de verhalen op ons nieuwsplatform willen wij de verbanden duidelijk maken en een boodschap van actieve hoop brengen.”

“Het is ons opgevallen hoe sterk dat mensen bezig houdt”, vult Mischa Verheijden aan. “Ik schreef een artikel over transitiedeskundige Jan Rotmans dat liefst een half miljoen keer werd gelezen. Ook gezaghebbende bladen als The Economist en The Financial Times, die nochtans de emanatie zijn van het klassieke kapitalisme hebben onder de titels “The next capitalist revolution” en “Resetting capitalism” al een oproep gedaan om het hele systeem anders te gaan inrichten. Zelfs de OESO en de paus hebben oproepen gedaan om de alarmkreet die de Club van Rome vijftig jaar geleden al slaakte in het rapport “grenzen aan de groei” eindelijk eens ernstig te nemen. Wij zijn ervan overtuigd dat het brengen van nieuwe verhalen de start kan zijn van een beweging, die mensen samenbrengt en die samenwerking tot stand brengt om van onderuit te werken aan een betere wereld voor onze kinderen en kleinkinderen.”

Crowdfunding

Om hun project ook wat financiële zuurstof te geven starten Degrande en Verheijden op 16 maart met een crowdfundingcampagne via het platform KissKissBankBank. Meer informatie op www.re-story.be