62778

Chocolaterie Van Hoorebeke stunt met Lam Gods in chocolade

GENT – De Gentse chocolatier Luc Van Hoorebeke wilde naar aanleiding van het Van Eyck Jaar uitpakken met iets unieks. Eerst dacht hij nog aan een praline of chocoladereep met een knipoog naar de gebroeders Van Eyck, maar na een gesprek met zijn vrouw kwam hij uit op het maken van een schilderij met chocolade, een replica van het wereldberoemde Lam Gods.

Om dit ambitieuze project te doen slagen, nam Luc in september vorig jaar contact op met Andrew Farrugia uit Malta, een van de autoriteiten op het gebied van chocoladesculpturen. Farrugia heeft reeds verschillende Guinness World Records op zijn naam staan, zoals de creatie van de langste chocoladetrein ter wereld.

Luc Van Hoorebeke: “Ik heb Andrew leren kennen tijdens buitenlandse (chocolade)reizen en hij leek mij de geschikte persoon om dit project mee te begeleiden. Na enkele brainstormsessies hebben we samen een aanvraag gedaan voor het copyright en na de goedkeuring is alles in een stroomversnelling geraakt.”

Huzarenstukje

“Als start is er een tekening gemaakt waarin er 2 weken tijd gekropen is. Deze diende dan als basis voor het lichtjes graveren van de vormen in een paneel, in dit geval een blok van witte chocolade van 1 cm dik”, vertelt Van Hoorebeke.

“Deze stappen gebeurden in Malta en daarna kwam het werk naar ons chocoladeatelier in Gent. Hier werd alles ingeschilderd met gekleurde chocolade, tot in de details. Dit is dus geen print, geen foto, maar een echt chocoladeschilderij! Het ‘houten’ kader is donkere chocolade met daarover een gouden spray. Door bewerkingen met o.a. een staalborstel lijkt het net echt hout.”

Eyecatcher voor etalage

Het chocoladeschilderij is 1,65 op 0,80 m groot, net de helft van het echte schilderij dat op een boogscheut van de winkel te bezichtigen is in de Sint-Baafskathedraal. Het totale gewicht komt uit op zo’n 45 kg. Luc Van Hoorebeke: “Het schilderij wordt tentoongesteld op een echte schildersezel in de etalage van de winkel. Het wordt niet verkocht en zal een blijvende plaats krijgen in de collectie van onze chocoladewerken.”