Buffet_USFloors

Piet Dossche in de Hall of Fame

OUDENAARDE – De uit Oudenaarde afkomstige maar grotendeels naar de VS uitgeweken tapijtondernemer Piet Dossche (US Floors) werd in Las Vegas opgenomen in de Hall of Fame van de  World Floor Covering Association (WFCA). Een hoogst uitzonderlijke onderscheiding want Dossche is de eerste niet-Amerikaan die deze eer te beurt valt.

Na een carrière bij Beaulieu, waar hij het klappen van de zweep leerde bij ene Roger De Clerck, besloot hij in 2001 met US Floors zijn eigen weg te gaan, met sprekend succes. Zo sprekend dat Warren Buffett als referentie aandeelhouder van Shaw Industries in december 2016 de meerderheid nam in het bedrijf van de broers Piet en Jan Dossche.

US Floors kende destijds (2001) een bescheiden start als éénmanszaak, gerund vanuit de logeerkamer van oprichter en CEO Piet Dossche. Sinds de oprichting kende het bedrijf een explosieve groei en verwierf het naam en faam in de vloerindustrie omwille van zijn innovatieve producten. Op korte tijd groeiden de unieke en duurzame meerlagige harde vloeren van US Floors op wereldschaal uit tot dé referenties in de sector. Ze worden verkocht onder de merknamen COREtec en Coretec STONE en zijn beschermd door een internationaal patent.

Innovatie en duurzaamheid als sleutelwoorden

US Floors, de naam verraadt het, begon zijn activiteiten in Dalton, Georgia. In 2015 werd door de uit Oudenaarde afkomstige Dossche een strategische liaison office opgericht in Vlaanderen, eerst in Kruishoutem maar heel snel volgde een verhuis naar Waregem, waar broer Jan de zaken aanstuurt. De spirit en begeestering van het eerste uur zijn gebleven, zij het dan op een andere schaal. Ook innovatie en duurzaamheid blijven belangrijk, onder meer door het gebruik van materialen als bamboe en kurk in verschillende van hun meervoudig internationaal bekroonde producten.

Om aan de snelle, internationale expansie te kunnen voldoen, gaat US Floors inmiddels het vijfde jaar in onder de vleugels van Shaw Industries Groep, na Mohawk (10 miljard dollar omzet) de nummer twee wereldwijd inzake vloerbekleding met circa 6,5 miljard dollar.