view-5

Ontex krijgt tweede aandeelhouder

AALST/EEKLO – Het Britse ENA Investment Capital heeft in stilte een belang van 10,2 procent verworven in de Aalsterse beursgenoteerde luierproducent Ontex. Dat meldt de krant De Tijd. De bedoelingen van het hefboomfonds van ex-bankier George Kounelakis zijn niet duidelijk.

Ondanks minder goede resultaten begin 2019 blijft het Aalsterse luierbedrijf Ontex een multinational. Het lid van de Bel20-beursindex heeft ruim 11.000 mensen in dienst en was in 2018 goed voor ruim 2 miljard euro omzet. De beurswaarde bedraagt 1,5 miljard euro.

Tweede aandeelhouder

De belangrijkste aandeelhouder, met bijna 20 procent, is de Frère-holding GBL. Maar in de coulissen is vorig jaar het Britse hefboomfonds ENA Investment Capital komen opzetten. Dat heeft rechtstreeks een goede 5 procent in handen en indirect, via aandelenswaps met een vervaldatum, nog eens zoveel. De regels bepalen dat die swaps ook meetellen, waardoor ENA met 10,2 procent van het kapitaal nu formeel de tweede aandeelhouder van Ontex is. Die participatie is in een goed half jaar bijeen gesprokkeld en bleef tot nu toe onder de radar. Niet toevallig hangt de instap samen met de fikse koersdaling van Ontex midden 2019, deels als gevolg van een winstwaarschuwing.

Ex-bankier

ENA, dat ressorteert onder een gelijknamig bedrijf op de Kaaimaneilanden, wordt gecontroleerd door George Kounelakis. Die 46-jarige ex-bankier van de Amerikaanse zakenbanken Morgan Stanley en Goldman Sachs richtte het fonds in 2012 op, kort nadat hij was opgestapt bij Morgan Stanley.

Intenties onduidelijk

ENA heeft als hefboomfonds uiteraard de bedoeling geld te verdienen aan zijn aandelenpakket, bijvoorbeeld na een koerssprong door een bod, zoals het mislukte bod van het Franse PAI Partners in 2018. Mogelijk gaat het zich manifesteren als activistische aandeelhouder en aandringen op maatregelen om meer waarde te creëren. Sommigen zeggen zelfs dat het gaat aansturen op de exit van CEO Charles Bouaziz.

Het hefboomfonds laat niet in zijn kaarten kijken. Ook Ontex tast in het duister over de bedoelingen. “We hadden een paar gesprekken met ENA, maar we kennen zijn precieze plannen niet. Natuurlijk zoekt het vooral rendement”, zegt Philip Ludwig, de verantwoordelijke voor investor relations bij Ontex aan De Tijd.