DRONGEN – Vandaag werd in Boom symbolisch de eerste steen van het Toontjeshuis gelegd. Een initiatief onder impuls van Joost Callens, CEO van Durabrik, als antwoord op het nijpend tekort aan aangepaste woningen voor mensen met een beperking. Met de bouw van dit eerste Toontjeshuis krijgen alvast 14 mensen een plek waar ze kleinschalig en in de mate van het mogelijke zelfstandig kunnen samenwonen. De komende jaren volgen nog verschillende huizen die een thuis moeten worden voor meer dan 150 volwassenen met een beperking.
“Wie zal er voor mijn kind zorgen wanneer ik er niet meer ben?” Met deze vraag worstelde Joost Callens, CEO van bouwbedrijf Durabrik en papa van Toon, al een hele tijd. Toon (17) is een bruisende jongeman maar door zijn beperking zal hij nooit volledig zelfstandig kunnen wonen. De ellenlange wachtrijen voor een plek in aangepaste woonvoorziening vormen daarbij een uiterst onaantrekkelijk vooruitzicht. Toon en zijn familie zijn niet de enigen die zichzelf geconfronteerd zien met deze problematiek. In Vlaanderen wachten maar liefst 14.000 mensen met een beperking op gepaste zorg en ondersteuning.
Een thuis waar geluk centraal staat
Vanuit dit nijpend tekort ontstond de sociale netwerkorganisatie Toontjeshuizen. De financiering van de gebouwen gebeurt middels het “Social Impact Fonds Toontjeshuis”. Een aantal ondernemersfamilies investeerde reeds 4,5 miljoen euro om het project op te starten.
Toontjeshuis biedt mensen met een beperking de kans om kleinschalig en in de mate van het mogelijke zelfstandig samen te wonen. De bewoners kiezen, anders dan in de klassieke woonzorginstelling, zelf met wie, waar en hoe ze willen samenwonen. “In dit Toontjeshuis zal iedere bewoner naar eigen waarde geschat worden waardoor men zich optimaal kan ontplooien binnen de groep. Zo zal mijn zoon de kans krijgen zijn eigen leven vorm te geven”, vertelt Annemie Stroobandt, moeder van de 23-jarige Jarl.
Samenwerking met lokale zorgpartner
Toontjeshuis werkt samen met lokale organisaties voor de ondersteuning en zorg van de bewoners. “We ondersteunen de bewoners zo goed mogelijk in hun dagelijkse leven zonder hen daarbij te betuttelen”, vertelt Koen Renders van lokale zorgpartner Pegode. De bewoners worden begeleid door een host die optreedt als gastheer en coördinator. Deze staat in voor de dagelijkse exploitatie van het huis, de organisatie en de coördinatie van de ondersteuning, de verankering met de eigen buurt en de afstemming tussen de verschillende stakeholders.
7 huisgenoten gezocht
Het Toontjeshuis in Boom zal bestaan uit 14 private studio’s, aangevuld met gemeenschappelijke ruimte. Na de symbolische eerste steenlegging start men half januari met de bouw van het Toontjeshuis in Boom. De eerste bewoners zullen rond april 2021 hun intrek nemen in het huis. Momenteel zijn er reeds een zevental bewoners gevonden en er is dus nog plaats vrij voor zeven anderen.
De ambitie is om op termijn op verschillende locaties in Vlaanderen Toontjeshuizen te bouwen. “Ons doel is om zoveel mogelijk mensen met een beperking de kans te geven zelfstandig te wonen middenin hun vertrouwde omgeving, in een Toontjeshuis”, vertelt Bert Niclaes, bestuurder bij Toontjeshuis.