763 (33)

Oudste juwelier van Europa verdwijnt na 275 jaar uit centrum Gent

GENT – In maart 2020 sluit Eric De Waele de deuren van zijn juwelierszaak ‘Heursel’ in het centrum van Gent. Het einde van een tijdperk. Al sinds 1745 worden er juwelen verkocht in het statige hoekpand. De Waele wil voortaan verder werken als juwelier-aan-huis. “Een winkel in het centrum is niet langer realistisch, zowel omwille van de dalende bezoekers als de risico’s”, zegt hij.

Eric is de vierde generatie De Waele en achtste generatie juweliers binnen dezelfde familie. De naam ‘Heursel’ kwam er pas bij de over-overgrootmoeder van Eric. Daarvoor runden nog 6 andere namen de zaak. Eric zelf wist als kind al dat hij zijn vader zou opvolgen. “Op mijn 15de leerde ik graveren op een zilveren plaat. Ik deed mijn legerdienst, deed stage bij een Brusselse juwelier, studeerde het vak en werkte in Zwitserland en New York. Daarna werkte ik twee jaar bij mijn ouders, om dan de zaak over te nemen. Dat is nu 30 jaar geleden.”

Concurrentie van e-commerce

De laatste jaren zag Eric zijn omzet sterk dalen. “2016 was een topjaar, maar in 2017, met de start van het circulatieplan, verdiende ik plots 35% minder. Het jaar erna daalde mijn omzet nog eens met 5%. Het is een algemene trend”, vertelt Eric. “Stadscentra worden moeilijker bereikbaar, vooral toeristen komen er nog naartoe, shoppen gebeurt online. Ikzelf heb ook al jaren een website en sinds kort een webshop.”

Juwelier-aan-huis

Tegenwoordig gaat Eric steeds meer bij mensen thuis. “Dat is ook wat ik het liefste doe. Praten met mensen, ontdekken wat ze willen, wat ze mooi vinden, en dan samen met hen een juweel ontwerpen binnen hun budget. In die richting wil ik verder. Met een atelier, en zonder winkel. Het zal mij vrijheid geven. En klanten die willen volgen, kunnen dat. Al zullen er ook afhaken”, weet Eric. “Het wordt alleszins een heel andere manier van werken. Zo zal ik meer moeten investeren in communicatie via Facebook en Instagram.”

Eind maart trekt De Waele definitief de deur dicht. Tot dan houdt hij uitverkoop in zijn zaak. Vanaf april neemt de Canadese keten Copper-Branch, met 100% plant-based power food, er zijn intrek.

Bron: HLN – Sabine Van Damme, Foto’s: Wannes Nimmegeers