GENT – De ruim 100.000 vierkante meter grote Vycnkier site in Gent staat, op de activiteiten van technologiebedrijf ABB na, al jaren leeg. De iconische gebouwen zijn zo verkommerd dat er doeken zijn opgehangen om verder verval tegen te gaan. Daar wil Revive verandering in brengen. De Gentse projectontwikkelaar heeft plannen om het industriële terrein om te vormen tot een bruisend bedrijventerrein.
Al in 1860 werd de textielfabriek neergepoot aan de Nieuwevaart in Gent. Deze werd in 1930 overgenomen door Vynckier, in die tijd een wereldspeler op vlak van elektrisch schakelmateriaal. Vervolgens kwam de site in handen van General Electric. Sinds 2017 nam elektriciteitsbedrijf ABB de activiteiten op de site van General Electric over. Deze laatste blijft nog drie jaar op het terrein. Toch wil Revive de herontwikkeling volgend jaar al starten.
“Als Gents projectontwikkelaar zijn we ontzettend enthousiast om verder te kunnen bouwen aan de toekomst van onze thuisstad”, zegt Alexandre Huyghe van Revive. “Naast buurten waar het leuk wonen is, willen we ook plekken maken waar het ‘vree wijs’ is om te werken.”
Geen klassiek bedrijventerrein
De interesse bij Gentse ondernemers is groot. “De site heeft een strategische ligging, vlak bij de binnenstad én de haven”, zegt Nicolas Bearelle, CEO van Revive. “Maar het zou zonde zijn om er een klassiek bedrijventerrein van te maken. Er is meer interactie nodig die kansen creëert voor innovatie en duurzame groei.”
Naast bedrijven komt er ook ruimte voor onderwijs, sport en ontspanning. “De industriële activiteit van vroeger is niet langer haalbaar”, zegt Bearelle. “Daarom denken we aan creatieve oplossingen om voor een grotere dynamiek te zorgen. Een aandeel wonen zou voor ons ook kunnen, maar dat ziet de Stad niet zitten.”
Plannen in ontwikkeling
Hoe de plannen er in detail zullen uitzien, moet dus nog bepaald worden. Revive zal de herontwikkeling verder uitwerken in nauwe samenwerking met de stad Gent, en in overleg met de buurt en met ABB. Architect Alexander D’Hooghe, onder meer bekend als Oosterweel-intendant zal dat proces begeleiden. Maar de ontwikkelaar wil dat het snel gaat. “We willen volgend jaar beginnen te bouwen en het volledige project realiseren in vijf à tien jaar.”
Wat wel al vaststaat, is dat de iconische Manchestertorens blijven staan. Ze zijn elk zo’n 25.000 vierkante meter groot en beschermd als industrieel erfgoed. Om ze beter tot hun recht te laten komen, gaan de bijgebouwen aan de straatkant tegen de grond. Het terrein errond krijgt een grondige facelift met onder andere heel wat meer groen. “We willen de afgesloten site helemaal opentrekken”, zegt coördinator Sofie Verstraete.
De Vynckier site voor en na de herontwikkeling.
Watt Factory 2.0
Revive heeft zich gespecialiseerd in de herontwikkeling van oude industriezones met verontreinigde bodem en is met dit project dus niet aan zijn proefstuk toe. Zo bouwden ze de site van het voormalige Sidaplax om tot de duurzame woonwijk RUTE en bieden ze met Watt Factory, in de voormalige textielfabriek De Kleine Lys, een thuis voor duurzame en innovatieve start-ups . Een van de Manchestertorens moet trouwens een ‘Megawatt’ worden, een Watt Factory in het groot.
Bron: HLN – Sabine Van Damme en Het Nieuwsblad – Tuly Salumu en Jan Claeys