20191213_132825

Starter van de week: Brood en Spelen, een tweede thuis voor geeks en gamers

SINT-NIKLAAS – Dinsdag opent in Sint-Niklaas een nieuwe place-to-be voor al wie verzot is op gezelschapsspellen en fantasy rollenspellen. Brood en Spelen is een bordspellen-speciaalzaak waar spelen en samenhorigheid centraal staan, een tweede thuis voor geeks en gamers.

Enkele jaren geleden maakte Thomas Vercauteren (29) kennis met Dungeons and Dragons. In dit rollenspel heeft iedere speler zijn eigen fantasy-personage en vertel je samen een verhaal. De Dungeon Master is de spelleider en vertelt wat er gebeurt, waarna de spelers kunnen reageren. “Ik hou ervan omdat het heel vrij is. In een computerspel heb je vaste opties, maar dit spel is volledig geïmproviseerd”, legt Thomas uit.

Toen enige tijd geleden bekend raakte dat de bekende Sint-Niklase gameshop De Spelfanaat, waar Thomas werkzaam was, de deuren zou sluiten, besliste hij om op zichzelf te starten. “In Sint-Niklaas is een hele community die wekelijks bij elkaar komt om deze spellen te spelen. Dit deden ze vroeger bij De Spelfanaat en het inmiddels tevens stopgezette Brainfreeze. Ik wil deze mensen opnieuw een fijne plek geven om samen te komen”, zegt hij.

Third place

Brood en Spelen wordt de nieuwste geeky place-to-be in Sint-Niklaas. Een plaats waar iedereen welkom is om zichzelf te zijn, te ontspannen en vrijuit te spelen met vrienden. In de winkel vind je een ruim aanbod aan bordspellen, cardgames, miniature en role-playing games. Je kan er niet alleen terecht om de nieuwste releases aan je collectie toe te voegen, maar ook om je hobby voluit te beleven met anderen. Of gewoon even tot rust te komen en een babbeltje te slaan. “Voor veel mensen is de winkel een soort ’third place’ naast het werk of thuis”, zegt Thomas.

Gratis spelavonden

Drie avonden per week is Brood en Spelen tot 23u geopend en is iedereen welkom om aan te sluiten bij een game. “We organiseren ook toernooien, demo’s en workshops waar je je speltechnieken kan aanscherpen of nieuwe spellen ontdekken”, vult Thomas aan. “Dit alles is gratis, al geldt een soort ongeschreven regel dat wie iets wil kopen, dit niet online doet, maar wel in de store waar hij of zij speelt.”

Om die speelavonden nog gezelliger te maken, biedt Thomas een beperkte kaart met snacks en dranken aan. “Veel mensen komen meteen na hun werk tot bij ons om te ontspannen. We willen het hen zo comfortabel mogelijk maken.”

Iedereen is welkom

Brood en Spelen mikt op een heel breed publiek. “Je zou ervan verschieten hoeveel mensen deze games spelen. Zowel gezinnen met kinderen, koppels en studenten als mensen op leeftijd zijn welkom bij ons. Bedoeling is ook dat alles rolstoeltoegankelijk en autismevriendelijk is”, aldus Thomas. “Eén van onze werknemers heeft autisme. Het is voor mij dus een belangrijk punt dat we ook deze mensen op de juiste manier kunnen ontvangen.”

Kickstarter campagne

Brood en Spelen is klaar om uit de startblokken te schieten. Toch loopt er op dit moment nog een Kickstarter campagne voor de zaak. Thomas legt uit: “De extra middelen die de Kickstarter campagne oplevert, willen we gebruiken om de winkel extra in te kleden. Zo zouden we de zaak kunnen pimpen met een comfortabele zithoek, een professioneel koffietoestel, een knutselhoek of een projector en videoscherm voor filmavonden. Hiervoor gaan we te rade bij onze community. Wat willen zij? Wat kan er volgens hen voor zorgen dat ze zich nog meer thuis gaan voelen?”

Feestdagen

Dinsdag opent de winkel voor het eerst, maar wie wil kan nu al zijn bestelling plaatsen. Thomas: “De feestdagen zijn voor ons natuurlijk belangrijk. Daarom zijn bestellingen via onze facebookpagina al mogelijk. Klanten kunnen ook hun wishlist doorsturen zodat ik familieleden kan helpen bij de zoektocht naar het ideale kerstcadeau of men kan een verrassingspakket laten samenstellen. Wie graag al eens kennis maakt, kan ons dit weekend bovendien terugvinden op de Kerstmarkt in Sint-Niklaas.”