thumbnail_An MadeinOV

IT recruitmentkantoor TrendQ verhuist naar Bulgarije

AALST – Het IT rekruteringskantoor TrendQ sluit de deuren in Erembodegem om onder de nieuwe naam Holgersson voortaan te werken vanuit Bulgarije. Zaakvoerder An De Jonghe werkte de laatste jaren meer en meer remote en met internationale kandidaten. De stap naar Bulgarije is een droom die in vervulling gaat.

An De Jonghe (44) zit al 20 in jaar in de IT rekruteringssector. Oorspronkelijk had ze zo’n 20 mensen in dienst, maar sinds 2008 ging ze in haar eentje verder onder de naam TrendQ. Zeven maanden geleden besliste An om haar bedrijf in Erembodegem stop te zetten en te verhuizen naar Bulgarije, van waaruit ze onder de nieuwe naam Holgersson, dezelfde activiteiten uitvoert.

“Het idee speelde al langer in mijn hoofd om naar het buitenland te trekken. Vorig jaar had ik eindelijk de moed gevonden. Ik ben toen eerst 3 maanden naar Bulgarije gegaan om te kijken of het mogelijk was om remote te werken voor Belgische klanten vanuit het buitenland. Het bleek de beste beslissing in mijn leven te zijn”, lacht An.

IT personeel uit binnen- en buitenland

Vanuit Bulgarije helpt ze Belgische bedrijven in hun zoektocht naar IT-medewerkers. Dit zowel door Belgische als Bulgaarse kandidaten aan te brengen. “Bedrijven in België hebben de grootste moeite om voldoende geschikt personeel te vinden dat ervaring heeft met de laatste technologieën. Hier in Bulgarije zijn veel IT-specialisten. Bovendien spreekt de gemiddelde hoger opgeleide Bulgaar zeer goed Engels, zonder enig accent. Velen van hen zijn bereid te verhuizen voor hun job, maar er kan ook remote gewerkt worden.”

Inmiddels is An ook al benaderd door Bulgaarse bedrijven op zoek naar IT-medewerkers. Toch wil de Oost-Vlaamse zich voorlopig enkel concentreren op de Belgische markt. “Ik spreek intussen een aardig mondje Bulgaars, maar ik ken de markt hier nog niet voldoende om mij ook op deze bedrijven te focussen”, zegt ze.

Conservatief België

An beseft dat klanten initieel misschien terughoudend kunnen zijn, maar heeft goede hoop: “België is een zeer conservatief land. Het afgelopen jaar heb ik onder andere gewerkt voor een Nederlands bedrijf dat een filiaal in België wilde openen en daarvoor mensen nodig had. Nederlanders zijn op dat vlak veel ondernemender en staan hier meer voor open. In België is het lastiger, maar op termijn zal het zeker ook ingeburgerd geraken.”

“Ik heb nog geen minuut spijt gehad van mijn keuze”, besluit An. “Bulgarije heeft prachtige natuur, de zon schijnt hier meer, de administratie is een pak makkelijker dan in België en het werk, dat ik zo graag doe, kan ik gewoon van hieruit verderzetten. De enige vraag die ik me stel is: Waarom heb ik in godsnaam zo lang gewacht?”