AM_VanRoey_Torck_EXT05_191025-kopie

Voormalige speelgoedfabriek wordt duurzaam nieuwbouwproject

DEINZE – Eind vorig jaar werden de oude fabriekspanden van Torck en de gronden van de Belgacomsite in Deinze ontmanteld, gesloopt en gesaneerd. Nauwelijks een jaar verder zijn de plannen klaar voor het inrichten van een volledige nieuw stadsdeel met de Torck site in Deinze. Op donderdag 12 december om 18.30u is een infoavond voorzien in het cc Leietheater. Vooraf inschrijven is verplicht via www.torck-deinze.be.

Stad Deinze stelde in 2009 het project Deinze 2020 voor. Het doel van dit project was en is om Deinze een facelift te geven en te beantwoorden aan de wensen van de moderne burgers. Heel wat publieke plaatsen en gebouwen werden al aangepakt en er staan nog vele projecten klaar om uitgevoerd te worden. De realisatie van de Torck site is daar een van.

Er wordt een nieuwbouwproject voorzien, dat in één beweging ook de weginfrastructuur aanpakt en vernieuwt. Het totale project wordt een knap staaltje van een gedeelde visie op stadsontwikkeling van het stadsbestuur en ontwikkelaar Van Roey Vastgoed. “De sublieme locatie, de totaalaanpak en de herontwikkeling van een bestaande site gaven de doorslag voor Van Roey Vastgoed om voluit te investeren in de Torck site in Deinze. Er is veel vraag naar duurzame woningen op toplocaties binnen de stedelijke kern en daar willen we met Van Roey een antwoord op geven”, klinkt het.

Comfortabel wonen in de stad

De Torck site sluit aan bij wat vele mensen zoeken: comfortabel wonen in de stad, dichtbij alles, maar toch rustig en omgeven door groen. Het project bestaat uit 54 moderne appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers, 4 woningen met 3 slaapkamers en een commerciële ruimte van 328m². Er is een fietsenstalling, er zijn ondergronds 66 autostaanplaatsen en 9 autoboxen. De nieuwbouw wordt iets meer naar achter gebouwd, waardoor er voor het eerst ruimte komt voor groen in de straat. Er wordt ook een binnentuin voorzien als groene, open ruime met veel aandacht voor privacy en toegankelijkheid van de aangrenzende terrassen en woonruimtes.

 

Een rijke geschiedenis

De voormalige fabrieksgebouwen van Torck staan symbool voor de rijke Deinse geschiedenis op vlak van speelgoed en kinderwagens. De firma werd opgericht in 1887 door L. Van Heuverswyn en E. Hebbelinck, die als eersten op het vasteland Engelse onderdelen van kinderwagens monteerden. Na enkele overnames en naamsveranderingen, stond het bedrijf sinds 1927 gekend als de nv ‘Les Usines Torck’. Het gamma breide uit tot speelgoed, zoals de bekende trapauto’s, die vervaardigd werden in karton, hout en later in metaal. Het bedrijf werd internationaal bekend.

Mede door de opkomst van het veel goedkopere plastic, ging het bedrijf in 1971 failliet. De gebouwen werden nadien in gebruik genomen door Speelgoed Beeusaert. Deze laatste stopte haar activiteiten in 1989 en vanaf dan staat het industrieel complex leeg.

De roodbruine gevelstenen in het nieuwbouwproject Torck en de integratie van het Torck gevellogo op een zichtbare plaats, zullen verwijzen naar het industrieel verleden van ‘Les Usines Torck’ van weleer.