5d94735393aa42a861ec7420_Creative Therapy Matti (1)

Interactieve spelmat voor kine-oefeningen zoekt financiering

GENT – Creative Therapy ontwikkelde Matti, een interactieve spelmat waarmee kinderen op een motiverende manier kinesitherapie-oefeningen kunnen doen. Daarnaast kunnen kinesisten hun patiënten beter opvolgen dankzij de data die Matti aanlevert. Het bedrijf won al pitchcompetitie voor start-ups die actief zijn in de healthcare. Het bedrijf is nu op zoek naar 60.000 euro financiering via WinWinner.

UGent-professor Jelle Saldien, die werkt rond interfaces tussen mensen en computers, en zijn studenten Jamil Joundi en Arno Penders ontwikkelden Matti in de eerste plaats voor kinderen met DCD. Dat is een coördinatie- en ontwikkelingsstoornis die voor een motorische achterstand zorgt. De aandoening betekent voor de kinderen een lang kinesitherapietraject, wat bij hen voor heel wat frustraties kan zorgen. Ook voor kinesisten is het moeilijk om vooruitgang te boeken en de kinderen gemotiveerd te houden.

Om deze problemen aan te pakken startten Jelle, Jamil en Arno samen met industrieel ingenieur Sebastien Michiels met de ontwikkeling van Matti. Dat is een interactieve, drukgevoelige spelmat voor revalidatietherapie. Met Matti kunnen kinderen met DCD (maar ook andere aandoeningen zoals hersenverlamming en niet-aangeboren hersenletsels) op een spelende manier kinesitherapie-oefeningen doen.

Sterk staaltje hoogtechnologie

Matti is veel meer dan een spelmat, het is een sterk staaltje hoogtechnologie: het is een mat die kinderen helpt bij het uitvoeren van hun kine-oefeningen én hierbij data registreert over het afwerken van de oefeningen. Het is een combinatie van een drukgevoelige mat met een rooster van leds en een scherm: op het scherm is een game te zien en door hun bewegingen (die eigenlijk kine-oefeningen zijn) kunnen kinderen vooruitgang boeken in de game.

“Er zijn zowel voordelen voor de patiënt als voor de kinesist: door het gamification-aspect kunnen de kinderen op een meer motiverende manier revalideren, terwijl de drukgevoelige mat ook een schat aan informatie voor de kinesisten oplevert over de uitvoering van de oefeningen”, aldus Arno Penders, co-oprichter Creative Therapy.

De meetbaarheid van kinesitherapie wordt dus veel groter: kinesisten kunnen in realtime de resultaten van hun patiënten bekijken. Dit betekent dat ze kunnen monitoren of de kinderen de oefeningen correct uitvoeren en snel kunnen bijsturen wanneer dat nodig is. In een dashboard kunnen doelen en resultaten verzameld worden zodat de kinesisten altijd een overzicht hebben op de voortgang van hun patiënten.

Marktpotentieel

Creative Therapy wil de Matti’s verkopen aan revalidatiecentra en kinesitherapiepraktijken. Naast kinderen met DCD kunnen de Matti’s ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld oefeningen om te wennen aan een prothese of oefeningen die ouderen fit kunnen houden. Het marktpotentieel is alvast groot: in de Benelux, waar Creative Therapy zich momenteel op focust, zijn er meer dan 60.000 kinesisten en ergotherapeuten. In heel Europa zijn er in totaal zelfs meer dan 700.000.

Naast inkomsten uit de verkoop van Matti’s via resellers, wil Creative Therapy ook de software verkopen via een abonnementsformule die ervoor zorgt dat klanten telkens de recentste versie hebben en hun patiënten nieuwe games kunnen spelen.

Investeer mee in Creative Therapy

De onderneming is nu op zoek naar financiering. Creative Therapy wil de bijkomende financiële middelen gebruiken om Matti verder te ontwikkelen, een extra developer aan te werven en om verder onderzoek te doen naar wat kinesisten echt nodig hebben in hun praktijk. Eerder haalde Creative Therapy ook al financiering op via VLAIO, imec.istart Fund en BlueHealth Innovation Fund.

www.winwinner.be/kmo/creative-therapy