Savaco_Afbeelding

De veranderende rol van een IT manager

De rol van de IT manager verandert. In deze volatiele wereld waarin technologische veranderingen elkaar snel opvolgen, klanten veeleisender worden en er voortdurend nieuwe spelers op de markt komen, zou hij/zij ook op strategisch vlak een belangrijk aandeel mogen hebben. Vele bedrijven hebben in deze context al een succesvolle evolutie doorgemaakt. Bij anderen is dat nog niet het geval en dat biedt opportuniteiten. Zo vindt ook Savaco.

Waarom synchroniseert mijn mail niet?’, ‘Wat was nu ook weer mijn wachtwoord?’, ‘Waarom blijft mijn computerscherm zwart?’. Vragen die voor IT managers ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Operationele vragen, waar de job vandaag soms nog té veel om draait. Inspringen als interne helpdesk, keuzes maken en alles up-to-date houden. Tegenwoordig zou de focus best anders mogen liggen.

IT, een kost? Nee.

De perceptie dat IT een kost is, blijft nog te vaak bestaan. En dat terwijl IT net nodig is om de business te ondersteunen, om bij te dragen tot kritische processen. Op die manier kunnen medewerkers makkelijker hun werk doen, staan ze dichter bij hun klanten en kunnen ze hun producten of diensten daar beter op afstemmen. “IT mag niet enkel ondersteunend  zijn, maar kan en moet ook bijdragen tot groei”, weet Stijn Vandebuerie van Savaco.

Terwijl business en IT vroeger apart van elkaar bestonden, staat IT vandaag centraal in de bedrijfsvoering. Een IT manager moet dan ook een balans vinden tussen een uitvoerende rol enerzijds en een innoverende, toekomstgerichte rol anderzijds.

“Niet steeds reactief, maar ook proactief met de blik vooruit. In plaats van de implementatie en het beheer van de IT omgeving moeten IT managers zich opstellen als technology watcher, begaan met de digitale toekomstvisie van hun bedrijf.”

Meer dan brandjes blussen

Een CIO – chief information officer, maar ook chief innovation officer – in de raad van bestuur of het managementteam is bijvoorbeeld een eerste belangrijke stap en noodzakelijke evolutie. Een professionele partner onder de arm nemen die ontzorgt, biedt ook mogelijkheden. Savaco is zo’n ontzorger.

“IT managers moeten niet enkel bezig zijn met brandjes blussen, maar minstens evenzeer met de IT architectuur van het bedrijf. Waar zie je de business over 5 jaar? Rond die visie bouw je een IT strategie. On premise, in de cloud of hybride? Wij zien het als een hybride-verhaal, een sterke mix tussen flexibiliteit, snel schakelen, rekenkracht en opslageruimte. In die keuzes – en in het hele digitale transformatietraject – reiken we een begeleidende en adviserende hand toe.”

Lees ook

  • CommV
    02/10/2024
    2-design
    Bilzen
  • CommV
    02/10/2024
    Maison Maeseyck
    Maaseik
  • VZW
    02/10/2024
    Sergeant
    Sint-gillis (bij-brussel)