GENT – We kennen het allemaal. Je leest een informatief artikel op internet en wil dit doorsturen naar je collega’s. Je kopieert de link en mailt het vervolgens naar iedereen voor wie je denkt dat het interessant kan zijn. Dit kan vlotter en vooral een pak efficiënter dachten de drie jonge oprichters van uman.ai. Deze spin-off van ML6 met steun van imec brengt een platform op de markt waarmee samenwerking rond kennis binnen je bedrijf naar een hoger niveau wordt getild.
Charles Boutens (26) ontwikkelde de basis voor uman.ai al twee jaar geleden toen hij nog werkzaam was bij de Gentse scale-up ML6. Samen met Jasper Verplanken (28) en Thomas Verschuere (25) werkte hij de technologie verder uit en trok hij er begin dit jaar mee naar de markt. “Uman.ai gaat uit van het idee dat iedereen een heel individueel kennisprofiel heeft. Onze browserextensie, die je installeert op bijvoorbeeld Chrome of FireFox, laat toe om webpagina’s te delen met collega’s via uman.ai. Het algoritme berekent automatisch de inhoud van die pagina’s en linkt deze aan bepaalde vaardigheden. Na enige tijd krijgen we een scherp beeld van wat jouw kennis- of competentieprofiel is.”
Samenwerken rond kennis
Maar wat ben je nu met deze kennisprofielen? Het doel van uman.ai is een platform te bieden dat kennis binnen en buiten de organisatie overzichtelijk en bereikbaar maakt. Het zorgt ervoor dat teams beter kunnen samenwerken rond kennis.
Mede-zaakvoerder Jasper Verplanken legt uit aan de hand van een voorbeeld: “Vandaag gebeurt het vaak dat mensen artikels of kennisbronnen met elkaar uitwisselen via mail of naar zichzelf mailen om later terug te vinden. Met onze browserextensie kan je met slechts 1 klik op de knop het artikel opslaan. Collega’s krijgen vervolgens automatisch gepersonaliseerde suggesties op basis van hun eigen interesses.”
The end of tapping shoulders
Anderzijds kunnen teamleden dankzij uman.ai makkelijk zien welke vaardigheden bij welke mensen zitten. “Wanneer iemand bijvoorbeeld veel documentatie gedeeld heeft die gaat over een nieuwe programmeertaal, kunnen we ervan uitgaan dat deze persoon deze taal onder die knie heeft of aan het leren is”, verduidelijkt Jasper. Ook wanneer iemand met een vraag zit hoeft die niet langer bij verschillende mensen te rade te gaan, maar kan deze in het platform zien wie expert is in welk domein.
Een andere toepassing van uman.ai is het monitoren van interne documentatie. Veel bedrijven beschikken over heel wat informatiebronnen, maar weten niet of de teamleden hun weg vinden naar die documentatie. Via het platform kunnen teamleiders voor het eerst zien of interne documentatie het schrijven waard was.
Privacy voorop
Voor de oprichters is privacy altijd belangrijk geweest. “We blijven redeneren vanuit het standpunt van de werknemer. Mensen delen enkel wat ze zelf willen. Ze kunnen in hun profiel een aantal vaardigheden aanduiden die zichtbaar zijn voor het publiek. Belangrijk is ook dat wij geen concrete inhoud bijhouden, maar enkel de afgeleide vaardigheden”, geeft Jasper nog mee.
Commercialisering
Na een eerste pilootproject in april zit uman.ai op dit moment aan een handvol klanten. “We gaan echt langs bij de bedrijven om het platform op te starten aan de hand van interactieve workshops. Hun feedback gebruiken we vervolgens om het platform verder te optimaliseren.”
Het team van uman.ai bestaat intussen uit 6 personen, maar de start-up werft volop verder aan. “We zijn volop aan het commercialiseren en kijken of er een fit is in de Vlaamse en hopelijk snel ook de Nederlandse markt.” De jonge ondernemers worden bijgestaan door de Gentse incubator Imec. “Deze bron van mentorship en coaching is enorm waardevol voor ons om een snelle vaart te kunnen maken”, besluit Jasper.