ZWIJNAARDE – Ondanks alle pogingen is de directie van Thomas Cook Belgium er niet in geslaagd een doorstart te realiseren voor zijn resterende retail-activiteiten. Het bedrijf had tegen vandaag 5 miljoen euro nodig, maar dat geld is dus niet gevonden. En dus vroeg het management maandagavond het faillissement aan bij de Gentse Rechtbank van Koophandel. Zo’n 270 werknemers van de Thomas Cook- en Neckermann-reisbureaus en nog eens 230 mensen actief in de hoofdzetel in Zwijnaarde verliezen hierdoor hun baan.
Omdat de rekeningen van het bedrijf geblokkeerd zijn, zocht Thomas Cook 5 miljoen euro waarmee ze de komende 3 maanden zouden kunnen doorkomen en op die manier de 500 jobs redden. Gisteren werd op een bijzondere ondernemingsraad in het hoofdkantoor in Zwijnaarde bekend gemaakt dat dit niet gelukt is.
“In de afgelopen dagen hebben de Belgische directie en medewerkers intensief voortgewerkt aan een oplossing voor een doorstart via een gerechtelijk akkoord”, klinkt het in de mededeling. “Ondanks interesse van verschillende touroperators, hoteliers en investeringsmaatschappijen in binnen- en buitenland is er helaas geen akkoord gevonden over de noodzakelijke kortetermijnfinanciering. De raad van bestuur is daardoor genoodzaakt om alsnog de boeken van de vennootschap neer te leggen. De tsunami die door het faillissement van de Thomas Cook Group werd veroorzaakt, bleek te groot.”
Einde van een tijdperk
Op woensdag 25 september sprak de rechtbank van Gent al het faillissement uit over alle afdelingen van Thomas Cook die reizen organiseren. Wereldwijd vallen de verschillende onderdelen uit elkaar. Daarmee komt een einde aan een van de oudste reisorganisaties. Thomas Cook vierde in 2016 zijn 175-jarige bestaan en groeide uit tot een van de belangrijkste touroperators, ook in België. Wereldwijd verliezen 22 000 mensen hun baan.
Of er alsnog een doorstart kan komen van aparte onderdelen van Thomas Cook is onduidelijk.