GENT – 10 jaar geleden begon Julie’s House als een gezellig taartenhuis in het historisch centrum van Gent. Intussen is er ook een winkel aan het Sint-Pietersstation en verhuisde de productie naar de Eskimofabriek. Julie Stampaert realiseerde haar kinderdroom en viert dit op 21 september met iedereen die deze hielp verwezenlijken. Bovendien lanceert ze een gloednieuw herfstmenu en heel wat endere nieuwigheden op deze feestelijke dag.
“Al van kleins af bakte ik op woensdagnamiddag cake met mijn moeder. Het was mijn droom om later zelf een winkel te openen met desserts”, vertelt Julie Stampaert, die net vandaag 36 wordt. “Toen ik op mijn 6de verjaardag van mijn vader een zelfgemaakt poppenhuis kreeg waarop stond “Julie’s House”, was ook de naam voor mijn toekomstige taartenwinkel geboren.”
Na haar studies hotelschool en patisserie bij Spermalie en Ter Groene Poorte in Brugge, werkte Julie twee jaar in een taartenwinkel. “Maar vanaf dag 1 was het mijn droom om een eigen zaak te beginnen”, vervolgt Julie. “Toen in 2008 het pand vlakbij het Gravensteen te huur kwam, werd ik op slag verliefd. In die tijd stopten er net veel bakkers met hun tearoom. Als een soort van tegenreactie besloot ik om een koffiehuis te beginnen en taartjes te serveren.”
Snelle groei
Julie’s House startte heel kleinschalig met een klein keukentje achterin en één persoon in dienst. “Al snel zat de zaak elke dag vol en draaide de verkoop op volle toeren. 5 jaar later, met het mobiliteitsplan in aantocht, wist ik dat mijn straat autovrij zou worden en mensen niet langer taarten zouden kunnen ophalen met de wagen.” Julie Stampaert besloot daarom een extra winkel te openen in de Koningin Elisabethlaan vlakbij het station.
Verhuis naar de Wiedauwkaai
“Het is eigenlijk met de opening hiervan dat ik ontdekte hoeveel ik hield van ondernemen. Ik ben niet de persoon die elke dag hetzelfde kan doen, maar heb veel afwisseling nodig”, aldus Julie. “De eerstvolgende stap in dat ondernemersproces was de verhuis van het atelier naar de Wiedauwkaai. De bakkerij in de Kraanlei werd te klein, dus gingen we op zoek naar een nieuw pand. Probleem was dat de productie van taarten niet in een groene omgeving mag, maar een industriepark absoluut niet past bij ons idee van een artisanaal, handgemaakt en eerlijk product. Zo zijn we terechtgekomen bij de Eskimofabriek aan de Wiedauwkaai, een prachtig art deco gebouw waar we samen met heel wat andere bedrijven een echte community vormen.”
Door de verhuis in januari 2019 kwam de vroegere keuken in de Kraanlei vrij. Deze werd omgevormd tot extra zitruimte en toiletten. “We hebben nu 50 zitplaatsen en mensen hoeven niet langer aan te schuiven voor een tafeltje.”
10 jaar Julie’s House
Volgend weekend viert Julie’s House zijn 10-jarig bestaan. “Eigenlijk bestaan we in december al 11 jaar, maar omdat het vorig jaar nogal druk was vanwege de verhuis, hebben we de feestelijkheden even uitgesteld”, knipoogt Julie, die ons ook meteen enkele nieuwigheden meegeeft. “Om meer afwisseling te creëren lanceren we nu elke 3 maanden een nieuw menu. Vanaf 21 september zal het herfstmenu online te vinden zijn. Zo kan er nog meer gewerkt worden met seizoensgebonden ingrediënten. Daarnaast wordt ook het ontbijtassortiment gepimpt en kan je vanaf oktober ook bij ons terecht voor afternoon tea met sandwiches, scones en andere leuke zaken.”
Nieuwe droom
“Mensen vragen mij soms wat mijn droom nog is. Dat vind ik een moeilijke, want eigenlijk heb ik mijn droom al verwezenlijkt. Ik moet dus op zoek naar een nieuwe droom. Op dit moment broed ik op verschillende ideeën. Ik wil vooruit, maar het moet ook stroken met mijn waarden en rekening houden met wie ik ben als persoon en waar ik voor wil staan”, besluit Julie.