PMD-zakken

PreZero Recycling plant bouw ultramoderne faciliteit in Evergem

EVERGEM – PreZero Recycling uit Evergem is een van de drie bedrijven die gaan samenwerken met Fost Plus om vanaf 2021 met de nieuwste technologie de ‘nieuwe blauwe zak’ te sorteren. Er werd een budget van maar liefst 300 miljoen euro voor uitgetrokken. Een deel hiervan gaat naar de bouw van een volledig geautomatiseerde faciliteit in Evergem. Het project creëert ongeveer 100 nieuwe banen.

Fost Plus streeft ernaar om een recyclage oplossing te hebben voor alle verpakkingen tegen 2025. Vorig jaar werd besloten om de uitbreiding van de gekende PMD-zak naar de nieuwe blauwe zak geleidelijk aan in heel België in te voeren. In de toekomst kunnen naast plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons ook andere plastic verpakkingen als botervlootjes, zakjes, yoghurtpotjes en folies in die zak ingezameld worden. In 2021 moet heel België overgeschakeld zijn naar de nieuwe blauwe zak.

Investering van 300 miljoen

Voor de nieuwe sortering trekt Fost Plus een budget uit van 300 miljoen euro. Met die investering moet 140.000 ton PMD/jaar per jaar gesorteerd en gerecycleerd worden. Fost Plus gaat daarvoor samenwerken met 3 bedrijven:

Op de Indaver site in Willebroek zal gedurende 9 jaar circa 56.000 ton/jaar P+MD gesorteerd worden. Bij Suez/Valodec in Mons zal vanaf de lente van 2021 per jaar op een oppervlakte van 3,5 hectaren ongeveer 45.000 ton kunnen gesorteerd worden.

Ultramoderne faciliteit

PreZero in de Gentse haven, ten slotte, zal vanaf 2021 lichte verpakkingen sorteren. Het materiaal – ongeveer 75.000 ton per jaar – wordt in de hoofdstad Brussel en in de regio Vlaanderen afzonderlijk verzameld. Voor de opwerking is PreZero van plan om een volledig geautomatiseerde faciliteit in Evergem te bouwen, die bij ingebruikname ultramodern zal zijn. De kosten voor het project, waarmee ongeveer 100 nieuwe banen worden gecreëerd, bedraagt volgens de berekening van PreZero ongeveer 40 miljoen euro.