fd4b5adeb67be552c79707b1816ab6ce

Doorstart voor Corelio Printing: goed nieuws voor helft werknemers

ERPE-MERE – De failliet verklaarde drukkerij Corelio Printing uit Erpe-Mere, eigendom van Circle Media Groep, werd vorige week overgenomen door Moderna printing uit Paal (Beringen). Goed nieuws voor slechts de helft van het personeel. Van de 167 werknemers kunnen 80 mensen opnieuw aan de slag. Moderna printing verdubbelt door deze deal zowel qua omzet, drukcapaciteit als personeel. 

Corelio Printing, de drukkerij tegenover het containerpark van Erpe-Mere, was achtereenvolgens eigendom van Het Volk, VUM, Corelio en Mediahuis. Vorig jaar verkocht Mediahuis de drukkerij, die een omzet van 50 miljoen euro draaide, aan de Nederlandse Circle Media Group voor 7,5 miljoen euro.

Consolidatieronde gefaald

Die hyperambitieuze groep nam in twee jaar aan de lopende band drukkerijen over in heel Europa. Topman Peter Andreou wilde de dalende vraag compenseren door een grote consolidatieronde op gang te trekken. Toen begin dit jaar de Belgische dochter Hélio failliet ging, net als drie Nederlandse drukkerijen en een Oostenrijkse, ging het pijlsnel bergaf met de groep. Het moest zijn Franse vlaggenschip CPI en een Finse dochter verkopen en ook Corelio Printing werd uiteindelijk in de etalage gezet. Nadat de zoektocht naar een overnemer was mislukt, volgde vorige vrijdag onvermijdelijk de aanvraag van het faillissement.

© Het Belang van Limburg

Overname door Moderna

Afgelopen dinsdag werd dan toch een overnemer gevonden in Moderna Printing uit het Limburgse Paal. Die firma wordt door de overname de grootste rotatiedrukker voor tijdschriften, catalogi en huis-aan-huisbladen van de Benelux. Volgens de vakbonden is er weinig reden tot euforie aangezien slechts 80 mensen van de 176 werknemers opnieuw aangeworven wordt. Toch kijken ze met een positieve blik vooruit: “Er is nu de zekerheid dat het bedrijf voortgaat. Meer nog: de nieuwe directie geeft de zekerheid dat de drukkerij in Erpe-Mere blijft. De mogelijkheid dat het bedrijf op termijn weer uitbreidt, is reëel.”

© Koen Moreau

Synergievoordelen

Eric Bongaerts, CEO van Moderna, windt er geen doekjes om. “Met de overname van Corelio Printing werken we een agressieve concurrent uit de weg.” Maar er zijn ook andere voordelen. “Corelio Printing is een mooi bedrijf met mogelijkheden die wij niet hebben. Bovendien zijn er grote synergievoordelen, met name bij de aankoop van grondstoffen. Zo zijn we bijvoorbeeld ook voor Erpe-Mere overgestapt op de drukinkt die we in Beringen gebruiken. Dat bespaart ons alleen al voor inkt 145.000 euro per jaar. Bovendien is die inkt milieuvriendelijker en efficiënter.”

Met de overname van Corelio Printing wordt Moderna de grootste Belgische rotatiedrukkerij met een omzet van ruim 90 miljoen euro. De drukkerij in Epre-Mere zal verder door het leven gaan als Rothoma, naar de drie kleinkinderen van Eric Bongaerts.