Portret_Jos Vermeiren

Oost-Vlaamse ondernemers vaak aan lot overgelaten volgens UNIZO

DENDERMONDE/OOSTERZELE – Uit een onderzoek van UNIZO blijkt dat ondernemers in heel wat Oost-Vlaamse steden en gemeenten het moeten stellen met slechts een deeltijdse ambtenaar lokale economie of dat er zelfs helemaal geen aanspreekpunt is. Bovendien is het eerste actieve contact dat een gemeente legt met een nieuw gevestigde ondernemer vaak één of ander belastingsformulier. Toch is er verbetering in zicht: er is een inhaaloperatie aan de gang, ook in de kleinere gemeenten. 

Jos Vermeiren, algemeen directeur UNIZO Oost-Vlaanderen: “We begrijpen dat grotere steden en gemeenten vaak meer middelen en mankracht hebben om een degelijke dienst lokale economie uit te bouwen, al blijkt toch ook uit het onderzoek dat bepaalde kleinere gemeenten, met niet noodzakelijk een groter budget, op dit vlak een pak beter scoren dan andere, qua profiel en omvang gelijkaardige gemeenten.”

Krachten bundelen

Blijkbaar is 20.000 inwoners een belangrijke overgangsgrens om wel of geen dienst lokale economie te overwegen, maakt UNIZO uit het onderzoek op. Fusies bieden bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor de uitbouw van een volwaardige dienst lokale economie, meent de organisatie voor zelfstandige ondernemers.  Of gemeenten kunnen ook de krachten bundelen door het opzetten van gezamenlijke dienstverlening, zonder daarom in een allesomvattende fusie te stappen.

Warm onthaal is schaars

Uit de studie blijkt ook dat weinig Oost-Vlaamse besturen aandacht hebben voor nieuwe, startende ondernemers in hun stad of gemeente. Geen 20% van de respondenten geeft aan nieuwe ondernemers een bezoekje te brengen. En slechts 40% van de respondenten geeft aan aanwezig te zijn op ondernemersevents in de gemeente. 

Jos Vermeiren: “Als gemeenten kmo’s willen aantrekken en mensen willen aanmoedigen om lokaal te gaan ondernemen, dan moeten ze daar volop op inzetten. Ondernemers willen zich welkom en ondersteund voelen in hun stad of gemeente. Een ondernemersvriendelijk beleid staat of valt met een goed aanspreekpunt en een ambtenaar die voldoende tijd heeft om zich voor de ondernemer in te zetten.” 

© Geert De Rycke

Zij geven het goede voorbeeld

Voor de ondernemers in Dendermonde is er alvast goed nieuws: vanaf 3 september kunnen zij bij de nieuwe ambtenaar lokale economie terecht met al hun vragen. Dieter Mannaert, schepen van Lokale Economie en Middenstand Dendermonde: “De ambtenaar lokale economie wordt dé schakel tussen het stadsbestuur en iedereen die onderneemt in Dendermonde. We willen immers nieuwe handelaars en bedrijven aantrekken en tegelijk de bestaande ondernemers ondersteunen.”

En ook in Oosterzele erkennen ze de nood aan een goed aanspreekpunt voor ondernemers. Orville Cottenie, schepen Lokale Economie: “In onze gemeente heeft 10,35 % van de bevolking een ondernemingsnummer en is er op gemeentelijk niveau absoluut een expert nodig die tussenpersoon wordt voor (startende) ondernemers, de lokale handelaars en het gemeentebestuur. We willen een ondernemersloket oprichten als centraal aanspreekpunt en er loopt op dit moment een piste naar de aanwerving van één ambtenaar lokale economie die in twee gemeenten actief zal zijn.”

Lees ook

  • BV
    13/12/2024
    Ikirean
    Lebbeke
  • BV
    13/12/2024
    L&o Consult
    Kontich
  • BV
    13/12/2024
    Innovestai Consulting
    Halle