949d44a2-9d9f-11e9-92fb-6b9751ed33ae_web_translate_-67.6157_-18.91054__scale_0.1102546_0.1102546__

Uitbreiding bedrijventerrein stuit op explosieven uit WOII

MALDEGEM – Het bedrijventerrein in Maldegem, ten noorden van de Ringbaan, wordt uitgebreid met ca. 23 ha. Omdat het voormalig vliegplein in Maldegem zwaar getroffen is door oorlogsgeweld tijdens WOII, startte het bedrijf REASeuro een onderzoek naar achtergebleven explosieven. Woensdag werden er twee explosieven aangetroffen, waarna de politie en DOVO ter plaatse kwamen om te bommen te ontmantelen.

De projectontwikkeling voor de uitbreiding van het bedrijventerrein in Maldegem is door de gemeente toevertrouwd aan Veneco. Er wordt ca. 23 ha nieuw bedrijventerrein ontwikkeld aansluitend op de bestaande bedrijvigheid, ten noorden van de Ringbaan.

Bombardementen tijdens WOII

Uit het historisch vooronderzoek uitgevoerd in december 2018, blijkt dat het voormalig vliegplein in Maldegem tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen is door oorlogsgeweld. Op de locatie van de geplande werkzaamheden zouden oorlogshandelingen zoals bombardementen hebben plaatsgevonden. Hierdoor is het mogelijk dat oorlogsmunitie in het werkgebied is terechtgekomen en als blindgangers (niet ontploft) zijn achtergebleven.

Interventie door DOVO

Daarop besloot Veneco om een gespecialiseerde firma aan te stellen: het Explosieven Opsporingsbedrijf REASeuro uit Riel/Nederland. Zij onderzoeken de projectlocatie op achtergebleven explosieven. Woensdagavond werden twee zware bommen van 500 lbs. (227 kg) gevonden. De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) ontmantelde de bommen ter plaatse.

Op bevel van de burgemeester en volgens de richtlijnen van DOVO werd aan de buurtbewoners binnen een perimeter van 350 m gevraagd om de woning te verlaten. Ook een deel van de N9 werd tijdelijk afgesloten. Aangezien de ontmanteling vlot verliep, konden de bewoners snel terug naar huis.

Mogelijk nog explosieven

Gezien de historische achtergrond van de locatie, is de kans niet onbestaande dat nog achtergebleven explosieven worden gevonden. De bewoners zullen – indien nodig – ingelicht worden over welke stappen moeten ondernomen worden.