68881093_478251619661591_1130182354308956160_n

Autozetelfabrikant kampt met verlieslatende cijfers

ASSENEDE – Herstructureringskosten hakken fors in op de winstmarge van de Oost-Vlaamse autozetelmaker Adient. De toeleverancier van Volvo Car Gent draait momenteel verlieslatend, ook voor 2019 zullen de cijfers nog niet in het groen staan.

Adient, een van de trouwe toeleveranciers van autozetels voor Volvo Car Gent maakte zo’n 28 miljoen euro verlies. Dit door de lancering van het nieuwe Volvo model XC40 eerder in 2018. Naar de vervanger van het XC60 model was minder vraag waardoor de productie voor Adient slinkte. Het bedrijf had dus minder personeel nodig. Ze beslisten om zonder nachtploeg verder te gaan waardoor 160 jobs aan een zijden draadje hingen.

Stakingen en ontslagvergoedingen

Deze beslissing zorgde voor groot ongenoegen bij het personeel. Als tegenreactie legden zij het werk stil. Dit was een eerste duw richting rode cijfers voor de autozetelfabrikant. De productie werd gestaakt waardoor Volvo Car op zijn beurt in de problemen kwam en fikse schadevergoedingen van Adient eiste.

Om het verlies van de nachtploeg in te halen werd aan de werknemers gevraagd enkele weekends te komen opdagen en overuren te draaien. Ongeveer de helft van de nachtploeg mocht overdag aan de slag, maar de andere helft zag deze overgang niet zitten en stapte liever uit het bedrijf. Hierdoor moesten heel wat ontslagvergoedingen uitgekeerd worden. Dit vormde de grootste kost voor Adient. Er werden nieuwe mensen aangenomen om de werkkracht van de dagploegen op te trekken. “Als alles op een rijtje wordt gezet werken er nu hetzelfde aantal werknemers als voor de herstructureringen”, aldus vakbondsvrouw van het ACV Els De Vos.

Toch succes voor XC40 model

Hoewel het bedrijf ook in 2019 nog geen winst verwacht gaan de XC40 modellen wel als zoete broodjes over de toonbank. Volvo is het vertrouwen in zijn toeleverancier niet verloren en houdt de samenwerking voor deze modellen met Adient staande. Daarbij kan het bedrijf ook op zo’n 12 miljoen euro steun van het Amerikaanse moederbedrijf rekenen. Het ziet er dus naar uit dat Adient traag maar gestaag haar schuldenberg te boven zal komen.