thumbnail_image2 (2)

Starter van de week: Transapp, de booking.com voor vrachttransport

MERELBEKE – Transapp brengt verzenders en transporteurs samen. Het platform, dat sinds mei beschikbaar is, geeft transparant weer welke transportfirma’s je verzending kunnen uitvoeren tegen welke prijs, binnen welke termijn en wat de waardering is die anderen aan deze firma gaven. Omgekeerd kunnen verzenders hun zending op een beurs plaatsen, waarna geïnteresseerde transporteurs kunnen reageren met een aangepaste offerte.

Frederik Fort (44) heeft 15 jaar ervaring in logistiek en transport. “Tijdens mijn loopbaan merkte ik dat er vanuit de verzenders veel vraag is naar een platform als Transapp. Zo kennen ondernemers vaak wel de transportfirma om de hoek, maar weten eigenlijk niet of dit ook de meest voordelige firma is voor bijvoorbeeld verzending naar het buitenland. Twee jaar geleden kwam ik op het idee om een platform te ontwikkelen waar de verschillende transporteurs met elkaar worden vergeleken en meteen een zending geboekt kan worden.”

Gebruiksvriendelijk platform

Samen met een vriend, die reeds actief is in IT-ontwikkeling, creëerde Frederik Transapp. “Ik had een vooronderzoek gehouden en mijn oor te luister gelegd bij verschillende potentiële verzenders. Met die kennis gingen we aan de slag om het platform zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk mogelijk op te stellen. Onze doelgroep zijn dan ook KMO’s voor wie transport een bijzaak is die ze liever uitbesteden.”

Booking.com voor transport

Frederik legt het concept uit aan de hand van een voorbeeld: “Stel: een verzender heeft 1 pallet van 250 kilo met een bepaalde afmeting dat verzonden moet worden van Gent naar Barcelona. Hij geeft al deze parameters in op Transapp en krijgt dan net zoals je een hotel boekt op Booking.com een overzicht van alle transportfirma’s die voldoen aan de vereisten. Vervolgens kan je kiezen of je gaat voor de goedkoopste, de firma die het kortst tegen je gevraagde termijn kan of deze met de hoogste waardering van anderen. Eens gekozen gaat dit onmiddellijk naar de inbox van de transportfirma, waarna deze de zending kan accepteren of weigeren.”

Ook omgekeerd kunnen verzenders hun vracht op de beurs plaatsen, waarna transporteurs een offerte indienen in de hoop deze vracht binnen te halen. “Dit bestaat al tussen transporteurs onderling, maar nog niet rechtstreeks tussen verzender en transporteur.”

Veilig betalen

De betaling gebeurt via Transapp, dat een klein percentage weerhoudt bij de transporteur. “We zorgen ervoor dat de betaling veilig verloopt en bieden zowel transporteur als verzender zekerheid door het bedrag op voorhand te reserveren in de portefeuille van de verzender, maar pas over te schrijven zodra de goederen op hun bestemming zijn aangekomen.”

Beter voor het milieu

Frederik benadrukt ook dat het platform zorgt voor milieuvriendelijker transport. “Transporteurs kunnen hun vrachtwagens optimaal vullen. Zo kan een vracht die vertrekt naar Spanje, maar nog 3 meter lege ruimte heeft, op Transapp zoeken naar extra vracht volgens deze parameters. Bovendien hoeft hij niet met een lege wagen terug naar België te rijden, maar kan hij meteen een nieuwe vracht vanuit Spanje meenemen.”

Groeien in Europa

Na één maand maken zo’n 30 verzenders gebruik van het platform en sloten 43 transporteurs zich aan. Over vier jaar zouden we dit aantal willen laten stijgen naar 3250 verzenders en evenveel zendingen per dag. “Voorlopig zijn het hoofdzakelijk verzenders uit Vlaanderen, maar op termijn willen we graag Europees actief zijn. Uiteindelijk zou het fantastisch zijn om in de toekomst meerdere vestigingen te kunnen uitbouwen in landen als Frankrijk, Nederland, Duitsland,… Nu al werken we met transporteurs uit Roemenië, Polen en Litouwen. Het feit dat enkele grote namen zoals Mainfreight, Transuniverse, Corneel Geerts, Ziegler en Trans Europe Express met ons in zee gingen, bevestigt alvast het vertrouwen in ons platform”, besluit Frederik Fort.