1255

SYNTRA Midden-Vlaanderen en Volta leiden gratis op tot elektrotechnicus

LANDEGEM – Syntra Midden-Vlaanderen en Volta gaan toekomstige elektrotechnici op een duale manier op te leiden. De samenwerking kwam er door de hoge nood aan technisch opgeleide profielen in de elektrotechniek. Wie slaagt, kan bovendien het inschrijvingsgeld terugverdienen: met deze extra stimulans willen de beide organisaties vooral nieuwkomers naar de sector leiden.

Elektrotechnicus domineert al jarenlang de lijst van zware knelpuntberoepen. Omdat vacatures moeilijk ingevuld raken via de traditionele kanalen, hebben opleidingsorganisatie Syntra Midden-Vlaanderen en sectororganisatie Volta de handen in elkaar geslagen om een duale opleiding in de elektrotechniek vorm te geven in een unieke ‘PACT-opleiding’.

Duale PACT-opleiding

“Bij een duale PACT-opleiding leert de cursist voor minstens 60% het vak op de werkvloer in een leerbedrijf, afgewisseld met 40% lessen in de SYNTRA-campus”, zegt opleidingscoördinator Wim Van Stappen van Syntra Midden-Vlaanderen. “Zowel het leerbedrijf als de docent fungeren hierbij als coach van de cursist die het vak al doende in de vingers krijgt. Dankzij de concrete werkervaring die onze cursisten opdoen, zijn ze na één jaar al klaargestoomd voor het beroep. Duaal leren is dus een ideale oplossing voor de schaarste op de arbeidsmarkt.”

Integraal terugbetaald

Om het technisch beroep te promoten, krijgen cursisten die binnen de drie maand na afstuderen een job vinden in de sector hun inschrijvingsgeld integraal terugbetaald. “Een mooie incentive voor iedereen die graag in een technische sector met veel werkzekerheid aan de slag wil”, licht Wim Van Stappen verder toe.

Voordeel voor bedrijven

Ook bedrijven ondervinden veel voordelen van de duale opleidingsmethodiek. Zij krijgen immers de kans om hun eventuele toekomstige medewerker op maat van hun bedrijf op te leiden. Syntra Midden-Vlaanderen staat daarbij in voor de screening van potentiële cursisten, zorgt voor de ondersteuning met competentiecoaches en voorziet de nodige tools voor permanente evaluaties, zodat de instap voor bedrijven zeer laagdrempelig blijft.

Sophie Vandoorne uit opleidingsbedrijven Deba en SGC-SwitchGear Company uit Landegem bevestigt: “We hebben een constante nood aan geschoolde medewerkers, vooral de profielen van bordenbouwer en elektrotechnisch installateur zijn erg gegeerd. Met deze opleidingsformule kunnen we ook mensen zonder specifieke voorkennis naar deze beroepen opleiden.”

In de lift

Duaal leren zit stevig in de lift en bedrijven raken steeds meer geïnteresseerd: in 2018 boden 18.000 bedrijven een duale werkplek aan waarvan 3.700 in Oost-Vlaanderen.

Inschrijven voor een PACT-opleiding kan via www.pact-opleidingen.be