5d0784fd043f00685ec17ff6_TeamZeroFriction1_2d3ddb538157995553c16c659d3487f9_1000

Nieuwe facturatiesoftware voor collectieve wartmeoplossingen zoekt financiering

GENT – De 3 founders van Zero Friction, met opgeteld meer dan 25 jaar IT-ervaring in de energiesector, ontwikkelden software die gebouwbeheerders en warmteleveranciers in staat stelt om het verbruik van individuele afnemers bij collectieve warmteoplossingen te meten en te factureren. Om de volgende stap in het groeiverhaal te zetten is de onderneming nu op zoek naar 100.000 euro financiering via winwinleningen. 

Zero Friction werd opgericht in oktober 2018 door Wim Jacobs, Yoni Nijs en Lars Van Elewijck omwille van 2 noden op de markt. Enerzijds is er de switch naar collectieve warmteoplossingen in plaats van de individuele gas- of mazoutketel, anderzijds is er nood aan specifieke software die het hele warmtevoorzieningsgebeuren in goede banen leidt. Via hun softwareplatform wordt de facturatie van deze collectieve warmteoplossingen transparanter en eenvoudiger.

Schaalbaar

Een groot voordeel van Zero Friction is de schaalbaarheid van de software en het verdienmodel erachter. Klanten van de software betalen namelijk per aansluiting, wat betekent dat Zero Friction kan meegroeien met de groei van haar klanten zodra meer mensen zich laten aansluiten op een collectieve warmteoplossing.

Klanten

De klanten die Zero Friction wil bereiken zijn gebouwbeheerders (syndici, sociale huisvestingsmaatschappijen,…) en warmtenetbeheerders. Zero Friction stelt vast dat haar aanpak aanslaat: “Bij 100% van de potentiële klanten aan wie we tot dusver ons product hebben voorgelegd, mochten we op gesprek om meer info te geven. Dit toont nog maar eens de behoefte op de markt aan”, aldus Wim Jacobs.

Het product is commercieel beschikbaar vanaf 1 juli maar momenteel zijn er al betalende klanten en Zero Friction heeft ook een mondeling akkoord voor een proefproject met een grote warmteleverancier in België, die de software voor 3 maanden zal uitproberen. Daarnaast heeft Zero Friction ook al een partnership binnengehaald met een bedrijf dat warmtemeters verdeelt omdat dit bedrijf vaak de vraag kreeg of het ook instaat voor facturatie.

 

Investeer mee in Zero Friction

Zero Friction gaat nu via WinWinner op zoek naar 100.000 euro financiering. Hiermee willen ze de software verder ontwikkelen en extra functionaliteiten toevoegen zoals verbruiksvoorspellingen, het vaststellen van afwijkende verbruikswaarden, een app voor de communicatie met de eindklanten en integraties met andere oplossingen zodat Zero Friction een totaaloplossing wordt.

Daarnaast wil de start-up ook zijn team verder uitbreiden om snel antwoord te kunnen bieden aan opportuniteiten in de markt. Ten slotte zal Zero Friction de sales- en marketinginspanningen verhogen, zowel nationaal als internationaal, door deel te nemen aan vakbeurzen, zelf events te organiseren en haar website te verbeteren.