bc898c51-7ba2-11e9-abcc-02b7b76bf47f

Papierfabrikant Stora Enso is verantwoordelijk voor legionella-uitbraak

GENT – Karton- en papierfabrikant Stora Enso uit Gent heeft toegegeven dat het mogelijk verantwoordelijk is voor de legionella-uitbraak die aan twee mensen het leven heeft gekost. Dat geeft de papierfabrikant zelf toe via een persbericht. “Wij werken volledig samen met de autoriteiten en kunnen op dit moment geen verdere commentaar geven”, zegt directeur Chris De Hollander.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid had de papierfabriek van Langerbrugge – onderdeel van de Stora Enso groep – al geïdentificeerd als een mogelijke bron van de legionella-infectie in de streek van Evergem. De identiteit van het bedrijf werd afgeschermd wegens een gerechtelijk onderzoek. Hoewel het onderzoek nog loopt en de resultaten nog niet bekend zijn, geeft Stora Eso nu toe dat het aan de bron ligt van de infectie die intussen al 32 slachtoffers maakte, onder wie twee dodelijke. Gisteren eiste een van de slachtoffers namelijk dat de naam van het verantwoordelijke bedrijf bekend werd gemaakt.

“We kunnen nog niet uitsluiten dat er nog andere bronnen. Het onderzoek loopt nog en kan nog enkele weken duren”, zegt Joris Moonen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid aan Het Nieuwsblad. Het bedrijf dat aan de basis ligt van de besmetting zal zich wellicht aan gigantische schadeclaims mogen verwachten.

Koeltoren stilgelegd

Stora Enso laat weten dat de betrokken koeltoren volledig is stilgelegd voor een grondige reiniging en desinfectie, en pas heropgestart zal worden na inspectie door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het bedrijf betuigt in het persbericht zijn medeleven aan de getroffen mensen en hun families. Het zegt ook mee te werken in het onderzoek naar de oorzaak van de besmetting.