Aerts Speculaas 2

Bekend speculaasbedrijf trekt na 106 jaar weg uit Sombeke

LOKEREN – Aerts Speculaas breidt uit en verhuist eind juni naar een nieuwe locatie in Lokeren. “Een nieuw hoofdstuk breekt aan, want al sinds het ontstaan in 1913 zaten we in Sombeke gevestigd”, vertelt zaakvoerster Els Aerts. Het familiebedrijf maakt speculaas voor heel Vlaanderen. In het Waasland alleen al zijn er een honderdtal verdeelpunten. In 2013 kreeg Aerts Speculaas nog de Vlaamse erkenning als streekproduct.

Het bekende Aerts Speculaas verhuist ten vroegste eind juni vanuit de Warandestraat in Sombeke naar de Toekomstlaan in Lokeren. “Door de stijgende vraag en de beperkte productieruimte was het niet meer optimaal werken in Sombeke. Dat zal in het nieuwe gebouw van 500 m² veel efficiënter lukken”, vertelt Els. “Nu verpakken we alles nog met de hand, en in Lokeren zal het verpakkingsproces machinaal verlopen. Er komt ook een extra oven bij”, haalt ze aan als voorbeelden.

  

“Voor onze klanten zal het even wennen worden, maar we hebben rekening gehouden met hen. Omdat we onze klanten graag zien en spreken, komt er aan het bedrijf opnieuw een winkel waar je speculaas en ander lekkers kan kopen. Die zal open zijn op woensdag, vrijdag en zaterdagvoormiddag.”

Succesvol familierecept blijft

Hoewel de bakkerij verhuist, blijft het ambachtelijke behouden. “Wat goed is, behouden we. Dus ons ambachtelijk familierecept – al sinds 1927 hetzelfde – houden we in ere. De kruidenmengeling stellen we ook nog altijd eigenhandig samen”, aldus Els. “Bovendien vind je géén kleur- of smaakstoffen en géén bewaarmiddelen terug in onze speculaas. Allemaal vers, en dat blijft zo.”

Bij het ontstaan in 1913 was de familiezaak een broodbakkerij, maar door de jaren heen werd de focus steeds meer op speculaas gelegd. Ondertussen heeft vierde-generatie-bakker Els het roer in handen, maar ook haar ouders Erik en Ria werken nog mee. Moeder Ria neemt de winkel voor zich, vader Erik helpt mee met het bakken.

Nieuwe verpakking

Het hele assortiment blijft hetzelfde, maar krijgt een nieuwe verpakking. Specifiek gaat het om de bruine speculaas, de speculaas met amandelen en de speciale witte speculaas. Die kenmerkende speculaas wordt gemaakt met witte suiker en smaakt net iets anders.