4286401

Bioradix blaast 40 kaarsjes feestelijk uit

ZWIJNAARDE –  Bioradix, de Zwijnaardse fabrikant van natuurlijke voedingssupplementen, blaast dit jaar 40 kaarsjes uit. Dit vieren ze op zaterdag 18 mei in het Zwin Natuur Park Knokke-Heist. Bezieler van de unieke filosofie van Bioradix is Raf Willaert. In zijn boek “De Plantenfluisteraar” onthulde hij het geheim voor een langer en fitter leven en de diverse mogelijkheden die planten en kruiden op de gezondheid kunnen hebben.

De interesse voor kruiden, planten en bij uitbreiding de hele natuur bezit Raf al heel zijn leven. “Ik groeide er letterlijk in op”, steekt hij van wal. “Ik ben een boerenzoon en groeide op in De Ruiter waar ik enorm veel zintuiglijke waarnemingen deed. Ik kon er de natuur proeven, ruiken, aanraken, zien, enz. Door omringd te zijn door planten en kruiden ontwikkelde ik een passie.”

© Joke Couvreur

Van plantenfluisteraar tot apotheker

Dat kreeg een vervolg in zijn studies. Zo studeerde de plantenfluisteraar voor apotheker. Een job die hij ruim een kwarteeuw uitoefende in zijn eigen officina-apotheek. “Tussendoor volgde ik de studie antropologie of hoe wij uit bacteriën, planten en de natuur zijn geëvolueerd. Ik ben ervan overtuigd dat planten een enorme rol kunnen spelen voor het lichaam. Ons lichaam is immers een mirakel dat zelf in staat is om de goede stoffen op te nemen en de slechte af te scheiden.”

Weinig verschil tussen mens en plant

In de evolutietheorie was er immers eerst de natuur en pas vele jaren later de mens. Dat zou dan ook betekenen dat planten en kruiden al een stuk verder zitten in de ontwikkeling dan de mens. “In principe is er ook weinig verschil tussen mens en plant. Planten bezitten ook voedingsstoffen, suikers, vetten, eiwitten, mineralen, enz. die de kenmerken van caloriewaarden krijgen.”

Optimale zuivering

“In planten heb je de basisbestanddelen en de zogenaamde ballaststoffen. Tot nu toe werd aangenomen dat die ballaststoffen weinig nut hebben. Dat is niet waar. Als je deze in het juiste preparaat of extract in je manier van voeding integreert, kunnen die ervoor zorgen dat je lichaam optimaal gezuiverd en vernieuwd wordt. Hierdoor blijf je langer fit.”

Een halve eeuw ontdekken

Die conclusie trekt Raf na jarenlang onderzoek, eigen ervaringen en het afreizen van de halve wereld op zoek naar planten en hun eigenschappen. “Het is een soort inzicht dat er zeker niet van de ene dag op de andere gekomen is. Het is eigenlijk het resultaat van een halve eeuw ontdekken.”