OOSTERZELE – Jaarlijks wordt begin november de nieuwe Gault&Millau Gids voorgesteld. De anonieme inspecteurs van de gids bezoeken en recenseren hiervoor meer dan 1400 restaurants en POP-zaken. Het grootste nieuws is uiteraard de bekendmaking van de Chef van het Jaar. De Oost-Vlaamse messenmaker Antoine Van Loocke kreeg de eer om de officiële trofee die hierbij hoort de komende 5 jaar te voorzien. En wat kan dat anders zijn als zijn handelsmerk: de klassieke pattattenscheller gemaakt uit afval.
Antoine Van Loocke uit Oosterzele maakt in zijn eigen atelier al jaren unieke aardappelschellers uit afvalmaterialen. “Ik haal oude messen uit elkaar en restyle ze. De handvaten zijn onder andere gemaakt uit allerhande gerecycleerde of dierlijke materialen zoals rot hout, fossiel en hoorn.”
“Voor de trofee gebruikte ik deze keer hout dat gedurende 8 jaar heeft kunnen rotten en ik vervolgens heb laten drogen en samengeperst tot een high tech composiet“, legt Antoine uit.
“Het grote voordeel van dit materiaal is dat het zeer duurzaam is en volledig veilig om te gebruiken in een voedselomgeving. Veel topchefs, waaronder Peter Goossens, Kobe Desramaults en Christophe Hardiquest, maken dan ook reeds gebruik van mijn messen.”
Horeca Expo
Gault&Millau kwam bij Van Loocke terecht via Horeca Expo. “Zij vroegen mij enkele jaren geleden of ik interesse had om deel te nemen aan Chef’s Place, een beurs enkel voor chefs waar producenten staan van bijvoorbeeld truffels, speciale oliën, unieke Spaanse ham,… Ik heb daar toen gestaan met mijn messen en kreeg veel geïnteresseerde chefs over de vloer. Horeca Expo vroeg me vervolgens of het mogelijk was om een soort trofee te maken voor de Culinaire Persoonlijkheid van het Jaar, die jaarlijks wordt uitgereikt op de beurs. Deze trofee voorzie ik intussen al twee jaar.”
Chef van het Jaar
Ook voor de Chef van het Jaar, een prijs erkend door Gault&Millau, maar uitgereikt door Horeca Expo, creëerde Van Loocke reeds een mes. Vanaf dit jaar is deze trofee ook echt geofficialiseerd. Antoine Van Loocke zal alvast voor de komende 5 jaar een unieke pattattenscheller voorzien.
“Ik vind het een hele eer dat ik dit mag maken. Om de trofee nog wat ‘chiquer’ te maken, heb ik mijn collega Steven Gauwberg van Houtentiek gevraagd om een kistje te maken om het mes in te steken”, zegt Van Loocke. “Nu is het alleen nog afwachten wie mijn pattattenscheller begin november in ontvangst zal mogen nemen.”