Schermafbeelding 2019-04-29 om 10.38.27

Delitas neemt opnieuw deel aan werkbelevingsdag DUOday

NINOVE – DUOday is een werkbelevingsdag waarop werkzoekenden met een ondersteuningsnood een duo vormen met een werknemer in een bedrijf. Het is voor bedrijven een eenvoudige en laagdrempelige manier om werkkrachten te ontdekken en kennis te maken met de voordelen voor werkgevers. Werkzoekenden krijgen de kans om hun talenten te tonen en hun beeld over een bepaalde job te toetsen aan de realiteit. DUOday is op 16 mei aan zijn 10de editie toe. Ruim 4000 Belgische bedrijven stapten intussen in de ervaring.

Werkzoekenden met een ondersteuningsnood omwille van sociale, medische, psychische, sensorische of fysieke redenen hebben vandaag nog steeds niet dezelfde kansen op de arbeidsmarkt. De grote uitdaging van de Vlaamse arbeidsmarkt ligt dan ook bij deze grote groep. De werkzaamheidsgraad van mensen met een ondersteuningsnood ligt op ongeveer 43%. Er staat dus nog zeer veel onbenut potentieel te popelen aan de zijlijn van de arbeidsmarkt. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers en HR-verantwoordelijken het potentieel van deze extra werknemerspool wel degelijk zien, maar dat de verschillende ondersteuningsmaatregelen vaak onvoldoende gekend zijn.

Delitas uit Ninove is vaste DUOday-deelnemer

David De Geyndt, zaakvoerder van verse schepsalades producent Delitas uit Ninove, neemt al een aantal jaar deel aan DUOday. Zijn bedrijf telt 19 werkgevers. Vanuit zijn positieve ervaringen met DUOday, nam hij enkele jaren terug iemand met een ondersteuningsnood in dienst.

David: “Goed, vast personeel vinden, is moeilijk. We werken in redelijk lage temperaturen, het is al eens vuil werk. Er komen ook meer en meer administratieve taken bij de job kijken. Niet iedereen ziet dat zitten. De persoon die we nu in dienst hebben, maakt daar helemaal geen bezwaar over. Hij is zelfs een van mijn meest loyale medewerkers.”

Incentive voor werkgevers

De Geyndt ziet nog andere HR-uitdagingen waardoor hij gericht wil aanwerven: “De steeds hogere loonkost houdt mij ook bezig. Binnenkort zullen we bijkomend productiepersoneel moeten rekruteren. Waarschijnlijk zullen de helft daarvan mensen met een ondersteuningsnood zijn. De incentive die je krijgt als werkgever is trouwens niet onbelangrijk om in te zetten op deze doelgroep.”

Bedrijven die wensen deel te nemen, kunnen zich aanmelden op www.DUOday.be

https://www.facebook.com/DUOday/videos/306095000103476/