JL_Jonathan-Berte_dscf9621-kopie-759×500

AIG Engineer of The Year 2019 Award uitgereikt aan Jonathan Berte

GENT – Ingenieur Jonathan Berte werd vandaag in de bibliotheek De Krook uitgeroepen als AIG Engineer of the Year 2019 door alumnivereniging AIG en de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de Universiteit Gent. Hij haalde het van de 16 andere nominaties. Vorig jaar ging de titel nog naar Annick De Poorter van het Aalsterse Ontex.

Jonathan Berte is oprichter en CEO van Robovision en leidt een team met veel alumni van het UGent IDLab. Robovision ontwikkelt een platform dat artificiële intelligentie toepast op visuele data in verschillende industriële domeinen. Jonathan Berte wint de AIG Engineer of the Year 2019 award omwille van de innovaties in Artificiële Intelligentie en Deep Learning die hij, samen met Robovision, de voorbije jaren realiseerde.

Deep Learning

Robovision is een Gents bedrijf, gespecialiseerd in het industrialiseren van Deep Learning. Opgericht in 2008, probeert Robovision visuele gegevens te gebruiken om artificiële intelligentie (AI) naar diverse industrieën te brengen. Deep Learning stelt bedrijven en de samenleving in staat om complexe video’s en afbeeldingen te interpreteren door enorme hoeveelheden virtuele neuronen te gebruiken.

De essentie van deze technologie is dat de optimale functieselectie niet langer wordt gedaan door mensen. De diepe neurale architectuur verzamelt de juiste informatie om een optimaal beslissingsproces te genereren. Daarbij creëert het zijn eigen abstracties, vergelijkbaar met de abstracties die onze hersenen maken voor de visuele verwerking van informatie.

Verandering bewerkstelligen

CEO Jonathan Berte werd eerder al verkozen tot Disruptor of the Year 2018 en past zijn AI-expertise toe om verandering te bewerkstelligen, niet alleen op bedrijfsniveau maar ook op maatschappelijk niveau. Zo werkt hij momenteel aan een proefproject waarbij vluchtelingen worden ingezet voor het aanleren van Deep Learning gestuurde robotinstallaties.