DogsDrinkshondenadoptiecaf1_45917d0317f96e4eb093dd7edce59aa5_1000

Dogs & Drinks zoekt investeerders voor hondenadoptiecafé

GENT – Elk jaar belanden heel wat honden in een asiel. Daar wil Marijn Kenis verandering in brengen. Eerder organiseerde hij met Dogs & Drinks al enkele pop-up hondenadoptiecafés, waar hondenliefhebbers kennis konden maken met adoptiehonden en een aanvraag indienen om hun lievelingshond te adopteren. Door het succes van de pop-ups wil Dogs & Drinks een versnelling hoger schakelen en een vaste locatie openen waar baasjes hun hond kunnen meenemen op café én waar adoptiehonden en potentiële nieuwe baasjes met elkaar gematcht worden. Hiervoor zijn ze op zoek naar 60.000 euro via win-winleningen.

Het was al lange tijd de droom van Marijn Kenis om een eigen horecazaak op te starten, en toen hij de interactie zag tussen de hond van zijn huisgenoot en de klanten van de winterbar die hij tijdelijk uitbaatte, ging een lampje branden: Marijn zou een hondenadoptiecafé openen in Gent.

“Er bestond al een kattencafé in Gent en in het buitenland bestaan er ook al hondencafés, maar met een hondenadoptiecafé wilde ik ook de problematiek van de achtergelaten honden aanpakken. Veel hondeneigenaars laten namelijk hun dier zomaar achter, bijvoorbeeld als ze op reis vertrekken en geen opvang willen voorzien voor hun dier”, vertelt hij.

Pop-ups

Marijn gaf zijn concept de naam Dogs & Drinks en startte met enkele pop-ups. Tijdens deze events konden mensen kennismaken met honden die geadopteerd konden worden. Als ze een klik voelden met het dier, konden ze een adoptieprocedure opstarten. Die procedure werd begeleid door asielen en andere organisaties die honden tijdelijk opvangen.

Vaste stek

Nu wil Dogs & Drinks een versnelling hoger schakelen en een vaste locatie openen voor haar hondencafé. De vzw heeft hiervoor al een pand op het oog in Gent en zal het opdelen in twee stukken: een hondencafé, waar baasjes hun honden gezellig kunnen meenemen op café, en een hondenadoptiecafé, waar mensen terecht kunnen als ze willen kennismaken met honden die geadopteerd kunnen worden.

Officieel asiel

Marijn Kenis: “Met de pop-ups zorgden we alleen voor een ontmoetingsplaats, de asielen namen het over als mensen daadwerkelijk een hond wilden adopteren. Nu zullen wij ons ook registreren als asiel, waardoor we het hele proces zullen kunnen begeleiden en zorgen voor een perfecte match tussen de hond en zijn/haar nieuw baasje.”

Place to be voor hondenliefhebbers

Tijdens het laatste pop-up event kwamen er zo’n 60 hondenliefhebbers per dag over de vloer. Uiteindelijk kon Dogs & Drinks na vier pop-up events al 9 honden aan een nieuw baasje helpen. Door een vast hondenadoptiecafé te openen is het de bedoeling om dit aantal snel te doen stijgen. “We merken dat er heel veel jonge mensen op het concept afkomen. Sommigen zijn echt geïnteresseerd in de adoptie van een hond, terwijl anderen gewoon komen voor de interactie met de honden.”

Investeerders gezocht

Om de opening van het vaste hondencafé in Gent te realiseren is Dogs & Drinks op zoek naar financiering. Concreet zoekt de vzw 60.000 euro aan winwinleningen. Hiermee willen ze de huur betalen, het nodige materiaal aankopen om de honden te verzorgen, meubels en toestellen voor het café aankopen en het pand verbouwen en herinrichten om het geschikt te maken als hondencafé.

Meer informatie over de win-winlening:  www.winwinner.be/kmo/dogs-and-drinks