20161123-img_0798

Driespoort Shopping reageert: “Geen sprake van sluiting”

DEINZE – Nadat begin maart de aannemer, bouwheer en architect van shoppingcenter Driespoort in Deinze veroordeeld werden voor het bouwen zonder definitieve bouwvergunning, heerste er heel wat onzekerheid over de mogelijke sluiting van het winkelcentrum. Toch is een sluiting volgens de beheerder van het winkelpark, NV De Colle Vastgoed, niet aan de orde: “In mei wordt de nieuwe bouwvergunning verwacht. We betreuren de houding van de klagers, die niet tot dialoog bereid lijken.”

Recent dienden enkele buurtbewoners een strafklacht in tegen E-Fit Center, de fitnesszaak van tv-presentatrice Evy Gruyaert die op 19 maart de deuren opende in Driespoort Shopping. “Ruim na de publicatie van het vonnis dat op 5 maart de onwettigheid van het hele bouwproject bevestigde”, aldus de buurtbewoners. “Daarom viseren we hen als eerste, maar ook de andere retailers dienen op termijn hun winkel te sluiten.”

Retailers die hun winkel blijven uitbaten in het ‘illegale’ retailpark Driespoort Shopping, lopen het risico zelf correctioneel te worden vervolgd. “Zij baten niet alleen hun handelszaak illegaal uit, maar maken ook gebruik van de parking voor hun personeel en cliënteel. Daarmee plegen ze een eigen, zelfstandig en voortdurend misdrijf. Bovendien heeft hun handelshuurovereenkomst geen rechtsgeldige oorzaak en is ze dus nietig. Het is dus niet meer dan logisch dat zij zich tegen hun verhuurder keren”, zei advocaat Pieter Van Assche in een gesprek met het online magazine RetailDetail.

Driespoort reageert

Driespoort Shopping is verontwaardigd over de neergelegde strafklacht: “Het contract met Evy Gruyaert werd reeds in januari 2019 ondertekend, toen de uitkomst van het vonnis op 5 maart nog absoluut niet geweten was. De buurtbewoners hebben dus geen poot om op te staan. Bovendien hebben we een goede verstandhouding met al onze huurders.”

Nieuwe bouwvergunning

De Colle Vastgoed heeft nog steeds het volste vertrouwen in het hele project: “In mei 2019 wordt de nieuwe bouwvergunning verwacht, waarvan het openbaar onderzoek reeds afgelopen is. Nogmaals verduidelijken we dat er wel degelijk gebouwd is met uitvoerbare vergunningen. Het is immers zo dat een vernietigingsarrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen de ‘fout’ van de vergunningverlenende overheid aantoont en niet van de aanvrager. Tegen het strafvonnis werd reeds beroep aangetekend, waardoor het vonnis op heden geen betekenis meer heeft totdat er opnieuw uitspraak wordt gedaan. Van sluiting is dus geenszins sprake.”

Kwade wil

Driespoort Shopping betreurt de aanhoudende manier van aanvechten en communiceren van de klagers. “Hoewel we al diverse pogingen hebben ondernomen om een dialoog op te starten en alle stappen tot regularisatie door te voeren, blijven de klagers administratieve middelen zoeken om het proces gaande te houden. Dit getuigt niet alleen van gebrek aan ondernemerschap, maar het lijkt vooral op kwade wil.”

© Foto in artikel: Anthony Statius