img5b62e213eca51-759×500

Teamleader sluit internationale kantoren

GENT – Het Gentse software bedrijf Teamleader sluit zijn kantoren in Parijs, Berlijn, Madrid en Milaan. Dat meldt CEO Jeroen De Wit aan De Tijd. De verkoop via deze buitenlandse vestigingen viel naar verluidt te duur uit. Teamleader plooit zich daarom terug op zijn thuisbasis in Gent. Ook het kantoor in Amsterdam en de ingenieurshub in Lissabon blijven bestaan. De operatie is opmerkelijk, omdat Teamleader vorige zomer nog 18,5 miljoen euro ophaalde bij een kapitaalronde.

De Gentse scale-up Teamleader, die digitale tools voor klantenbeheer, boekhouding en planning verkoopt aan kmo’s, opende sinds zijn ontstaan in 2012 aan een sneltempo kantoren buiten België. Het wilde de 23 miljoen Europese kmo’s heel gericht benaderen via kantoren in Amsterdam, Berlijn, Parijs, Milaan en Madrid. Maar even gezwind als Teamleader zijn Europese kantoren opende, gaan ze nu weer dicht. De beslissing komt er na een interne check of de verkoop wel efficiënt genoeg verliep.

Schaalvoordelen

De doorlichting viel positief uit voor het hoofdkantoor in Gent en de vestiging in Amsterdam. Voor de vier andere kantoren is het oordeel dat de verkoop efficiënter te organiseren is vanuit Gent. Teamleader gaat ze gradueel uitdoven en sluiten. “Het is beter de verkoopteams aan te sturen vanuit Gent, want dat levert schaalvoordelen op”, stelt De Wit. Het hergroeperen van de verkoop in Gent is het sluitstuk van een grotere operatie, zegt De Wit. “In 2017 haalden we de klantenondersteuning al terug naar Gent, vorig jaar deden we hetzelfde met de marketing.”

Lokale aanwezigheid

De operatie staat haaks op de eerdere keuze van het bedrijf om zoveel mogelijk lokaal aanwezig te zijn. De Wit onderstreepte nochtans meermaals dat de lokale kantoren cruciaal waren voor de ontwikkeling van het bedrijf. “Een Franse kmo verschilt niet heel erg van één uit de rest van Europa. Maar we willen wel horen met welke tools zij werken, zodat we ze kunnen integreren met ons platform”, zei hij daarover in 2017.

Investeren in nieuwe functionaliteiten

De ‘verkenning’ van de grote Europese markten is nu achter de rug, stelt De Wit. Hij ontkent dat de centralisatie een ‘platte besparingsoefening’ is. “Onze uitgaven voor personeelskosten gaan zeker niet naar beneden.” Wat Teamleader uitspaart aan kosten voor de internationale kantoren, herinvesteert het in zijn ingenieursteam. De Wit belooft namelijk tegen mei de uitrol van nieuwe functionaliteiten op het platform, zoals een tool waarmee bedrijven hun winstmarges en rendabiliteit in het oog kunnen houden.