GENT – De skyline van Gent krijgt er binnenkort een nieuwe iconische landmark bij: een zestig meter hoge toren genaamd ‘Bro Upkot’. Het nieuwste project van het Gentse Upgrade Estate, het bedrijf achter het populaire Upkot, zal meer dan 300 studenten huisvesten en zet sterk in op duurzaamheid.
Te midden van een groene omgeving, nabij de R4 waar ook Universiteit Gent toekomstplannen heeft, komt eind 2020 ‘Bro Upkot’. Het 60 meter hoge gebouw is de nieuwste Upkot locatie van het Gentse bedrijf Upgrade Estate, dat gespecialiseerd is in creatieve huisvestingsprojecten voor studenten. Samen met architectenbureau Archipl Architecten bouwt het bedrijf aan een duurzaam studentenpand. Het huisvest 311 studenten en beschikt over 41 gemeenschappelijke ruimtes waaronder 35 keukens en chillrooms, een fitness en een gameroom met virtual reality. Ook buiten werd aan alles gedacht met een beachvolleybalveld, kampvuurkring en fit-o-meter.
82 vliegreizen van en naar Lissabon vermeden
Upgrade Estate heeft een eigen duurzaamheidsafdeling met studiebureau ‘LimoenGroen’ dat adviseert over innovatief en energiezuinig wonen. Zo zitten achter de indrukwekkende gevel enkele duurzame bouwtechnieken verborgen zoals hoogrendementsbeglazing, warmtepompen, akoestische isolatie en een energiebesparend ventilatiesysteem.
“Jaarlijks zullen we 280.000 liter drinkwater besparen dankzij regenwaterrecuperatie dat we gebruiken voor de toiletten. Met al deze energietoepassingen sparen we jaarlijks 139 ton CO2 uit”, zegt Nele Van Damme co-CEO van Upgrade Estate. “Dat zijn 82 retourtjes Brussel-Lissabon. Door het verbruik van het gebouw live te tonen worden studenten gesensibiliseerd om energiezuinig te leven en te recycleren. Voor de inrichting ga ik bovendien zélf vintage meubilair uitzoeken.”
Netwerk voor het leven dankzij unieke Upkotcommunity
Bro zet in op micro communities om een huiselijke sfeer te creëren: daarbij worden de bewoners opgedeeld in kleine gemeenschappen met een eigen keuken en zitruimte. Verder kunnen studenten ook samen studeren in het Studiecafé op de bovenste verdieping. Er worden ook Upkot coaches ingezet.
“Dat zijn medewerkers die een sociale opleiding genoten,” vertelt Koenraad Belsack, co-CEO van Upgrade Estate, “en die inwonen bij de studenten, sommigen zelfs met hun gezin. Zij kijken of iedereen afspraken nakomt maar zijn vooral een luisterend oor voor de inwoners. Zo helpen ze studenten omgaan met de toenemende druk rond de examens en staan in voor preventietrajecten. Coaches organiseren ook activiteiten om de sociale cohesie te bevorderen.”