Jongerenparticipatie-website-2018_0

Jongeren met lange afstand tot de arbeidsmarkt vinden job via JoTa

OUDENAARDE/GENT – Op 15 maart 2019 organiseert vzw aPart samen met het OCMW Oudenaarde, de VDAB en de Provincie Oost-Vlaanderen een symposium over kwetsbaren op de arbeidsmarkt in het Provinciehuis Oost-Vlaanderen. Deze partners werkten samen aan het JoTa-project, wat staat voor Jong Volwassenen met Talent. In dit project stroomden 50% van de begeleide jongeren met een lange afstand tot de arbeidsmarkt succesvol door naar betaald werk via de methodiek ‘werkplekleren’. Dit symposium toont hoe je deze methodiek kan toepassen voor verschillende doelgroepen.

Het JoTa project biedt jongvolwassenen zonder diploma en/of zonder de nodige vaardigheden om te solliciteren opnieuw perspectief. JoTa helpt deze jongeren aan een betaalde job door te werken aan technische en sociale vaardigheden en een aangepaste begeleiding. Bert Vandepoele van het OCMW Oudenaarde verduidelijkt: “De nadruk ligt op werkplekleren of het opdoen van werkervaring. De jongeren groeien naar een strak weekprogramma en krijgen structuur in hun leven.“

Werkplekleren

Het project dankt de slaagkansen aan de intensieve begeleiding en de methodiek van ‘werkplekleren’. Werkzoekenden kunnen zich immers best voorbereiden op vaste tewerkstelling tijdens een werkervaring in een gewoon bedrijf. “Om die reden willen we zoveel mogelijk ondernemingen en bedrijven bereiken en hen vragen om mee te stappen in het verhaal. Met intensieve begeleiding van VDAB, OCMW en een dienst zoals vzw aPart wordt werkplekleren ook in hun onderneming een succesverhaal”, aldus Wim Duhamel van VDAB.

Ervaring en expertise in één boek

De partners van JoTa bundelen hun ervaringen in het boek ‘JoTa werkt. De zoektocht van kwetsbare jongvolwassenen op de arbeidsmarkt’. Het traject naar werk wordt uit de doeken gedaan en de belangrijkste succesfactoren worden geïdentificeerd.“ Je leest de verhalen van de jongeren, hun begeleiders en de mensen die het project achter de schermen vorm geven”, stelt Johan Vekeman van vzw aPart.

Symposium

Op vrijdag 15 maart wordt een symposium georganiseerd in het Provinciaal Administratief Centrum (PAC) te Gent, waar je meer te weten kan komen over de methodiek ‘werkplekleren’. In een panelgesprek, gemodereerd door VRT-journalist Dirk Vanzundert, zullen Stijn Baert, Professor Arbeidseconomie UGent, Bert Boone, Dagelijks Bestuurder Sterpunt Inclusief Ondernemen en Freddy Van Malderen, Provinciaal Directeur Arbeidsmarktbeheer VDAB het hebben over tewerkstelling van kwetsbare groepen en de krapte op de arbeidsmarkt. Na de middag kunnen de aanwezigen bovendien deelnemen aan verscheidene workshops rond de thematiek.

Meer informatie en inschrijven.

Lees ook

  • CommV
    26/09/2024
    Sm Global
    Brussel
  • CommV
    26/09/2024
    Naty Global
    Sint-gillis (bij-brussel)
  • CommV
    26/09/2024
    Liège Cargo Consulting
    Boutersem