Unizo-Jos-Vermeiren-758×500

‘Groep van 10’ moet Oost-Vlaanderen meest ondernemende regio van West-Europa maken

Oost-Vlaanderen heeft het potentieel om dé ondernemersprovincie bij uitstek te worden in Vlaanderen en West-Europa. Troeven zoals de centrale ligging, de unieke samenwerking tussen de ondernemerswereld, de overheid en onderwijsinstellingen, twee havens… bepalen het grote potentieel van Oost-Vlaanderen. UNIZO dringt aan op een verzilvering van dat potentieel, door alle kennis en kunde te verzamelen. Een Groep van 10 met de betrokken actoren moet leiden tot een ambitieuze en breed gedragen economische langetermijnvisie.

Oost-Vlaanderen doet het goed op het vlak van ondernemen: nog nooit waren er zoveel startende ondernemers als in 2018. En ook het aantal faillissementen scoorde historisch laag. Dat blijkt uit de cijfers van Graydon. “Toch mogen we als economische topregio niet berusten”, aldus werkgeversorganisatie UNIZO dat naar het provinciebestuur trok met een verlanglijst om van Oost-Vlaanderen ook in de toekomst dé ondernemersprovincie bij uitstek te maken. 

G10

Jos Vermeiren, algemeen directeur UNIZO Oost-Vlaanderen: “Een overkoepelende raad, een ‘G10’ van maatschappelijke actoren die hun kennis en ervaring uitwisselen zou moeten leiden tot een breed gedragen aanpak om zo onze provincie nog meer op de economische kaart te zetten. We mogen net als andere provincies fier zijn op onze troeven en deze nog meer kenbaar maken. Onze provincie scoort vandaag al zeer goed op het vlak van ondernemerschap, de uitdaging is nu om van Oost-Vlaanderen ook in de toekomst een aantrekkingspool te maken, waar ondernemers vanuit heel Vlaanderen, België en zelfs Europa zich welkom voelen en klaar staan voor de uitdagingen van de toekomst. We mogen niet op onze lauweren rusten en vragen dan ook ondersteuning aan het provinciebestuur om deze ‘G10’ samen te stellen en op te starten.”  

Verleiden liever dan belasten

UNIZO vraagt daarnaast met aandrang te streven naar een faire ondernemersfiscaliteit. Duurzaam en startend ondernemerschap moeten volgens de organisatie gestimuleerd worden, eerder dan belast. Zo vraagt UNIZO aan de Provincie Oost-Vlaanderen om de belasting op de daken met zonnepanelen af te schaffen. “Dat het nieuwe bestuur, samengesteld uit NV-A, Groen en CD&V de productie van groene stroom op eigen bodem extra belast, druist in tegen fundamentele principes waar deze partijen voor staan en conflicteert daarenboven met het incentiverend beleid van de hogere Vlaamse overheid. Wij vinden het dan ook vanzelfsprekend dat deze onlogische en contraproductieve belasting wordt afgeschaft”, aldus Vermeiren.

“UNIZO wil ook samen met de provincie Oost-Vlaanderen nadenken hoe ondernemerschap aan de bron nog verder kan worden gestimuleerd. Ontluikend ondernemerschap moet immers alle kansen krijgen om zich verder te ontwikkelen. Een belastingverlaging voor (pré)startende ondernemers zou een positief signaal zijn en extra zuurstof geven. Het is immers in de opstartfase dat een onderneming de beste omkadering en ondersteuning nodig heeft en elke extra stimulans kan gebruiken.”