download (29)

Deze 10 organisaties winnen award voor waardegericht ondernemen

EEKLO – Vrijdagavond, 18 januari, reikte netwerkorganisatie de Taborgroep de WGO-awards uit. 10 organisaties konden een award mee naar huis nemen. Zij zetten de voorbije 2 jaar in op WaardeGericht Ondernemen.

Om de 2 jaar reikt de Taborgroep, een netwerk van 67 autonome organisaties uit welzijn, gezondheid en onderwijs, de WGO-awards uit. Op die manier wil de Taborgroep hun ledenorganisaties stimuleren om in te zetten op ‘waardegericht ondernemen’. En dat deden ze vol enthousiasme. Het AZ Alma in Eeklo was gastheer voor de uitreiking.

Gouden musketons

Alle organisaties uit de Taborgroep konden een project indienen. Daarna boog een jury met professor gezondheidsethiek Yvonne Denier (K.U.Leuven en Zorgnet-Icuro) en directeur van de Sociale Innovatiefabriek Kaat Peeters zich over de projecten.

“De WGO-award is een gouden musketon. Een musketon gebruik je om je vorderingen vast te houden en om met elkaar verbonden te blijven. De Gouden Musketon staat voor die projecten waardoor we samen bergen verzetten”, verduidelijkt directeur Paul Ongenaert. “Alle projecten zijn een mooie realisatie van de beleidsdoelen van de Taborgroep.”

De winnaars

  • Categorie ‘Focussen op waardegericht ondernemen’: Kleuterschool De Speelfontein (Vinderhoute), Compaan (Gent) en IVV Sint-Vincentius (Gent).
  • Categorie ‘Verbinden in krachtige netwerken’: Humival (Waarschoot), BuSo De Triangel (Lovendegem) en De Bolster (Zwalm) .
  • Categorie ‘Sterk in betrokken medewerkers’: DVC De Triangel en Basisschool De Bron (Lovendegem) en AZ Alma (Eeklo).
  • Categorie ‘Ontwikkelen in gedeeld eigenaarschap’: Damiaan-basisschool (Kortrijk) en Verburght (Landegem).

A. Verburght ontvangt publieksprijs

Voor het eerst werd ook een publieksprijs uitgereikt. De aanwezigen op de uitreiking, zo’n 200 bestuurders en directies van de ledenorganisaties, konden hun stem uitbrengen voor het project van hun voorkeur door een luid, of nog luider, applaus te geven. Het luidste applaus werd gemeten voor A. Verburght met hun project ‘De Katsjoe Botten’. Dit is het eerste inclusief theatergezelschap in het Meetjesland dat een eigen voorstelling maakt. Het is een prachtig voorbeeld van verbindend creatief werken, met alle mensen die dit vanuit hun eigen talenten en mogelijkheden willen doen.

Lifetime Achievement Award

Ten slotte werd nog een extra project bekroond met een ‘Lifetime Achievement Award’. De Congregatie Zusters van Liefde van Jezus en Maria, die de Taborgroep oprichtte in 2003, brachten namelijk een nieuwe editie uit van ‘Ankerpunten’. Vijfentwintig jaar na de eerste publicatie blijkt deze nog altijd brandend actueel.

Een overzicht van de bekroonde projecten en het bijbehorende juryverslag vind je op de website van de Taborgroep.