view

Marck Coucke wordt grootste investeerder in Zwitserse kankerdiagnose

MERELBEKE – Alychlo, de familiale investeringsmaatschappij van Marc Coucke gevestigd in Merelbeke, investeert in het Zwitzerse Sophia Genetics. Deze specialist in kankerdiagnose haalde 77 miljoen dollar groeikapitaal op bij verschillende investeerders, dat meldt De Tijd. Het is niet de eerste keer dat Coucke investeert in het bedrijf. Hij wordt hiermee de grootste aandeelhouder.

Sophia Genetics ontwikkelde een technologieplatform waarmee ziekenhuizen betere beslissingen kunnen nemen om patiënten met kanker te behandelen. Dankzij een uitgebreide database en de genetische analyses van tumorcellen kan gekeken worden welke bestrijdingsmethoden het best worden ingezet. Inmiddels werd de technologie al ingezet bij de diagnose van meer dan 300.000 patiënten in 850 verschillende ziekenhuizen.

Het bedrijf haalt nu 77 miljoen dollar vers kapitaal op via twee nieuwe grote investeringsfondsen: het Angelsaksische Generation Investment Management, met de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore als voorzitter, en het Franse Idinvest.

Coucke ziet groeimogelijkheden

Ook bestaande investeerders stopten het bedrijf nieuw geld toe, met op kop Alychlo, de investeringsgroep van de voormalige Omega-Pharma-eigenaar Marc Coucke. Die groeit nu uit tot de grootste aandeelhouder van Sophia Genetics. Coucke investeerde voor het eerst in Sophia Genetics in 2015. Hij stopte toen 15 miljoen euro in het Zwitserse bedrijf. Om hoeveel het deze keer gaat, is niet geweten, maar volgens De Tijd gaat het om substantiële bedragen.

Coucke vindt dat het bedrijf een mooi traject heeft afgelegd sinds de eerste instap drie jaar geleden, maar ziet nog veel groeimogelijkheden. “Sophia Genetics was aanvankelijk een softwareontwikkelaar voor genetische analyses. Nu is het in dat segment een marktleider die wereldwijd actief is”, zegt Michael Schenck, investeringsmanager van Alychlo en bestuurder bij Sophia Genetics.

Matchmaker

Naast de verdere ontwikkeling van het inmiddels werkende platform voor kankerdiagnose, zal het bedrijf de nieuwe middelen ook inzetten om haar andere projecten verder uit te rollen. Zo ontwikkelden ze een technologie om op basis van bestaande scans te voorspellen hoe moeilijk behandelbare tumoren zullen groeien en evolueren.

Daarnaast zal Sophia Genetics patiënten op basis van hun genetisch profiel selecteren voor testen van nieuwe experimentele behandelingen. Het kost farma- en biotechbedrijven namelijk veel tijd en geld om de geschikte patiënten te vinden. Sophia Genetics brengt van meer dan 10.000 patiënten per maand een genetisch profiel in kaart brengt en kan zo een matchmaker zijn.