GERAARDSBERGEN – De Geraardsbergse distilleerderij Acker & Go Distillery ontving het ‘Handmade in Belgium’ authenticiteitslabel van Unizo. Met dit label willen ze de makers van authentieke en ambachtelijke Belgische kwaliteitsproducten in de kijker zetten. Zaakvoerders Alfred Van Acker en Hilde Goossens werden bovendien door de stad bekroond als beste startende onderneming van het jaar.
Het Handmade In Belgium-label (of kortweg HIB-label) is een jaarlijks vernieuwbaar ambassadeurslabel ontwikkel door UNIZO. Dankzij het label krijgt de consument de garantie dat het product ambachtelijk en met liefde gemaakt is. Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum twintig werknemers in dienst hebben, moet het product minstens vijftig procent ‘handmade’ zijn, moet het product een zekere nutsfunctie hebben en de handtekening van de maker dragen.
Tweederangs fruit en persresten
Acker & Go Distillery voldoet aan al deze criteria. Alfred Van Acker: “Wij fermenteren tweederangs fruit of overproductie van fruit en distilleren dat tot een drank. Ook de persresten van wijnboeren krijgen bij ons een tweede leven door er een soort van grappa van te maken. Daarnaast zetten wij in op het afnemen van grondstoffen van lokale producenten om de aloude traditie van het stoken voort te zetten. De nadruk ligt op de smaken en aroma’s van de grondstoffen. Twee derde van het proces is handwerk.”
Een Gin vol symboliek
Eind 2016 brachten Alfred Van Acker en Hilde Goossens de gin Gybergh 42 op de markt. Een product vol symboliek want de kloeke vierkante fles is een verwijzing naar de kasseien van de Muur. En de naam Gybergh refereert aan Geraardsbergen en de Oudenberg. Daarnaast is er het getal 42 en dat staat voor het alcoholpercentage van de gin én verwijst ook naar de N42, de verbindingsweg tussen Wetteren en Geraardsbergen.